Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Narozeninový dort

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Narozeninový dort

250 min 30 min Střední 10 porce

Bude slavit někdo z vašich příbuzných či známých brzo narozeniny? A už máte nápad, jakým dárkem je potěšíte? Myslíme si, že s námi budete souhlasit, že s láskou upečený dort vydá za všechny dárky. Popusťte uzdu vaší kreativitě a udělejte někomu radost tímhle výborným dortem.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

145 kcal 11g Bílkoviny 23g Tuky 36g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, kukuricny-skrob, kyprici-prasek-do-peciva, maslo, voda, vejce, trtinovy-cukr

Instrukce

Nejprve si připravte základ krému, na který je potřeba nechat okapat řecký jogurt, aby měl tužší konzistenci. Připravte si jemné sítko a nádobu. Sítko vložte do nádoby tak, aby se nedotýkalo dna, jogurt do něj vyklopte a jogurt takto nechte minimálně 2 hodiny odkapávat, (nejlépe však přes noc v lednici).

Zatímco jogurt odkapává, předehřejte si troubu na 180 °C, připravte si kulatou dortovou formu (⌀ 26 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

Poté začněte s přípravou piškotu. Do větší mísy prosejte hladkou špaldovou mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a vše promíchejte. Poté v malém hrnci na mírném plameni rozehřejte máslo. Rozpuštěné máslo stáhněte z plamene, přilijte k němu 65 ml vody a směs nechte vychladnout.

Zatímco máslo s vodou chladne, ve větší hlubší míse vyšlehejte bílky do tuhé pěny. Během šlehání postupně přidávejte po lžících třtinových cukr (celkem přidejte 40 g). Sníh je hotový v momentě, kdy má konzistenci lesklé pěny.

Poté si v druhé míse vyšlehejte žloutky se zbylým třtinovým cukrem (35 g) do pěny. Jakmile bude pěna hotová, opatrně ji vařečkou přimíchejte do mísy s vyšlehanými bílky. Jako poslední přidejte prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva a kukuřičným škrobem a již vychladlou směs másla a vody. Vše promíchejte, vzniklé těsto nalijte do připravené dortové formy a dejte péct do předehřáté trouby na 175–180 °C na 20–22 minut.

Upečený korpus nechte vychladnout (cca 2 hodiny) a jakmile zcela vychladne, rozkrojte jej podélně na 3 části a dejte se do přípravy krému.

Na krém si nejprve rozpusťte čokoládu nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte 2 různě velké nádoby – nejlépe hrnec a misku (ideálně skleněnou či nerezovou), kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte trochu vody a přiveďte ji k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň a misku zasuňte do hrnce – dno misky se přitom nesmí dotýkat vody. Do misky si nalámejte čokoládu a nechte ji pozvolna rozpustit nad horkou párou. Následně si vezměte okapaný jogurt, vložte jej do středně velké mísy a smíchejte s kakaem a rozpuštěnou čokoládu.

Nakonec se vrhněte na skládání dortu. Připravte si spodní část korpusu a potřete ji ½ rybízové marmelády, poté cca 0,5 cm vrstvou připraveného čokoládového krému (⅓ celkového množství) a navrch položte druhou část korpusu. Na tuto část naneste zbylou marmeládu, další ⅓ krému a vrchní část korpusu. Navrch naneste zbylý krém a naskládejte maliny, jahody a borůvky.

Takto připravený dort nechte v lednici minimálně 30 minut odležet a poté podávejte.