Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Nakládané zelí s kmínem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Nakládané zelí s kmínem

140 min 0 min Snadné 10 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

22 kcal 1g Bílkoviny 0g Tuky 4g Cukry

Suroviny

zeli, kmin, sul

Instrukce

Připravte si větší mísu.

Zelí rozkrojte na čtvrtiny, zbavte košťálu a pomocí mandolíny ho nakrouhejte na nudličky (pokud mandolínu nemáte, můžete zelí nakrouhat nožem).

Nakrouhané zelí přemístěte do připravené mísy, přidejte k němu kmín a sůl a důkladně promíchejte. Nyní nechte nasolené zelí cca 1,5–2 hodiny odležet při pokojové teplotě.

Po uvedené době si připravte sterilovanou uzavírací sklenici o objemu cca 1,5–2 l a co nejtěsněji do ní napěchujte odleželé zelí do výšky cca 5 cm pod okraj sklenice – v nádobě by se neměly tvořit žádné vzduchové kapsy, takže se zelí nebojte pořádně stlačit (zelí přitom pustí šťávu).

Následně bude třeba zelí zatížit, aby nad jeho vrstvou bylo alespoň 0,5 cm šťávy; na zatížení můžete použít sklenici s menším průměrem, kterou vložíte do sklenice se zelím a naplníte vodou, nebo vyvařený kámen, který před vložením do sklenice obalíte potravinářskou fólií.

Takto připravenou sklenici se zelím přesuňte na temné místo s pokojovou teplotou a zde nechte zelí fermentovat alespoň 7 dní (sklenici není třeba zakrývat – zelí konzervuje vrstva šťávy).

Až bude zelí dostatečně prokysané, utěsněte sklenici víčkem a přesuňte do lednice, kde vám nakládané zelí vydrží 2–3 měsíce.