Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Nádivka z čočky a mrkve

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Nádivka z čočky a mrkve

105 min 85 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

471 kcal 16g Bílkoviny 14g Tuky 66g Cukry

Suroviny

hneda-cocka, voda, lnene-seminko, olivovy-olej, cibule, mrkev, cesnek, celozrnny-toustovy-chleba, petrzelova_nat, lahudkove-drozdi, zeleninovy-vyvar, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si uvařte čočku: Dejte ji do menšího hrnce, přilijte 300 ml vody a přiveďte k varu. Poté plamen snižte na mírný stupeň a čočku vařte, dokud nebude „na skus“ (cca 20 minut).

Mezitím si připravte vejce z lněného semínka: lžičkou smíchejte drcená lněná semínka s 55 ml vody a nechte je alespoň 10 minut odstát.

Jakmile bude čočka uvařená, nechte ji zchladnout (20 minut) a připravte si ostatní suroviny: Na pánvi rozehřejte olivový olej, poté přidejte cibuli, mrkev a česnek a restujte na středním plameni, dokud cibule nezesklovatí (cca 3–4 minuty).

Do větší mísy dejte chleba, směs z pánve, vychladlou čočku, vajíčko z lněného semínka, petrželovou nať, lahůdkové droždí a dochuťte solí a pepřem. Vše zalijte vývarem – ten přidávejte postupně. Nechcete ho tam mít moc (to by chléb potom byl příliš vlhký) ani málo (nádivka by byla vysušená). Musíte si tedy dávat pozor, aby byl chléb na dotek velmi vlhký, ale vývar z něj po mírném zmáčknutí nevytekl ani nekapal. Takto připravenou směs nechte 10 minut odležet na lince.

Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C, připravte si zapékací mísu s poklopem (25 cm × 15 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

Po odležení směs přesuňte do zapékací mísy, přiklopte ji víkem (pokud nemáte víko, použijte aluminiovou fólii), dejte do vyhřáté trouby a pečte 40 minut na 200 °C. Poté víko sundejte, teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 15–20 minut, dokud chléb nebude po okrajích opečený dozlatova. Nádivku podávejte ještě horkou.

* Pokud nemáte po ruce vývar, nahraďte jej bio zeleninovým bujonem v kostce. Ten si rozpusťte ve 250 ml vařící vody a nechte jej vychladnout.

Poznámky

Pokud máte čerstvý chleba a chcete nádivku udělat hned, dejte ho do trouby na 10–15 minut na 180 °C, aby vyschnul a díky tomu lépe absorboval vývar, a tak dostal lepší chuť.