Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Nádivka ke kuřeti

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Nádivka ke kuřeti

45 min 30 min Střední 5 porce

Mm.. kdo už taky cítí tu neodolatelnou vůni poctivé nádivky právě vytažené z trouby? My jí tedy nemůžeme odolat! Zpestřete si třeba dnešní oběd touto univerzální lahůdkou, která poslouží skvěle jako součást kuřete anebo i jako samostatná příloha.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

356 kcal 16g Bílkoviny 16g Tuky 33g Cukry

Suroviny

celozrnny-toustovy-chleba, petrzelova_nat, muskatovy-orisek, maslo, mleko, vejce, sul, pepr

Instrukce

Toustový chleba nakrájejte na kostičky (1 cm × 1 cm) a ponechte ho na plechu alespoň 24 hodin v pokojové teplotě. Tento krok můžete přeskočit, pokud použijete starší toustový chleba. Jakmile máte chleba suchý a nakrájený, můžete pokračovat v receptu.

Troubu předehřejte na 185–190 °C a pekáč (25 cm × 30 cm) vymažte 15 g másla.

Do větší mísy nasypte kostičky toustového chleba, přidejte najemno nasekanou petrželovou nať, mletý muškátový oříšek, 40 g rozpuštěného másla, polotučné mléko, sůl a pepř.

Následně oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do mísy s toustovou směsí. Bílky vložte do vyšší mixovací nádoby společně se špetkou soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte v tuhý sníh (potrvá to přibližně 3–4 minuty). Jakmile máte sníh hotový, opatrně ho zapracujte do toustové směsi. Takto připravenou směs vložte do pekáče.

Pekáč vložte do trouby předehřáté na 185–190°C a pečte 25–30 minut.

Po uplynutí času vyjměte pekáč z trouby, nádivku rozdělte na jednotlivé porce a podávejte.

Poznámky

Nádivku servírujte jako přílohu ke kuřeti.

Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete nebo na pekáči společně s kuřetem – získá tak lepší chuť.