Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Mrkvový koláč s borůvkami a zázvorem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Mrkvový koláč s borůvkami a zázvorem

119 min 39 min Střední 15 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

105 kcal 5g Bílkoviny 3g Tuky 14g Cukry

Suroviny

vejce, mleko, smetana, stevie, bily-jogurt, spaldova-mouka, zazvor, mrkev, kyprici-prasek-do-peciva, boruvky, sul

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C, připravte si pekáč (20 cm × 30 cm) a vyložte jej pečicím papírem.

Oddělte žloutky od bílků – žloutky vložte do větší mísy a bílky do vyšší šlehací nádoby. Do větší mísy k vaječným žloutkům přidejte 100 ml mléka, zakysanou smetanu, stévii a jogurt a vše vyšlehejte metličkou. Šlehejte do té doby, dokud se stévie zcela nerozpustí.

Po vyšlehání přidejte obě mouky, sušený zázvor, najemno nastrouhanou mrkev a kypřicí prášek do pečiva. Důkladně promíchejte.

Do šlehací nádoby přidejte k odděleným bílkům špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte tuhý sníh. Bílky šlehejte cca 3–4 minuty. Vyšlehané bílky opatrně zapracujte do směsi ve větší míse.

Hotovou směs vlijte do připraveného pekáče, navrch rozprostřete borůvky a vložte na 36–39 minut do trouby předehřáté na 180–185 °C.

Po upečení koláč vyjměte z pekáče a nechte alespoň 1 hodinu vychladnout. Vychladlý koláč nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.