Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Mrkvový chléb

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Mrkvový chléb

70 min 50 min Snadné 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

277 kcal 7g Bílkoviny 20g Tuky 17g Cukry

Suroviny

slunecnicovy-olej, vejce, javorovy-sirup, mleko, spaldova-mouka, vlasske-orechy, skorice, kyprici-prasek, mrkev

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Ve větší míse vyšlehejte slunečnicový olej, vejce, mléko a javorový sirup. Do druhé mísy prosejte špaldovou

mouku a smíchejte ji s nastrouhanými ořechy, skořicí a práškem do pečiva. Obsahy obou mís spojte a vytvořte polotekuté těsto.

Do těsta přimíchejte nastrouhanou mrkev. Vznikne tužší hmota, kterou pomocí stěrky přemístěte do libovolné pečicí formy (my jsme použili formu na

chléb o rozměrech 25 cm × 10 cm).

Formu s těstem dejte do trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C.

Než se buchta upeče, připravte si polevu: do rendlíku dejte kokosové mléko a kokosový cukr a krátce povařte na mírném plameni – stačí jen tak dlouho, aby se stihl rozpustit cukr (zhruba 3 minuty).

Hotovou polevu nechte zcela vychladnout.

Upečenou buchtu zkontrolujte špejlí: pokud na špejli neulpívají drobečky, vyndejte buchtu z trouby a nechte vychladnout na mřížce.

Teprve až buchta zcela vychladne, namažte ji připravenou polevou (nejlépe těsně před podáváním).

Poznámky

TIP testérů: Testérka Tereza doporučuje pro ozvláštnění receptu přidat do polevy zakysanou smetanu, pomerančovou šťávu anebo třeba předem připravený slaný karamel.