Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Mrkvová bábovka

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Mrkvová bábovka

70 min 55 min Střední 16 porce

Mňam, taková dobrá bábovka s láskou dělaná potěší za každé situace k šálku čaje či kávy. Verzí bábovek je nespočet, tato mrkvová ale rozhodně stojí za vyzkoušení, protože takhle vláčnou a šťavnatou jste ještě neměli.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

253 kcal 5g Bílkoviny 15g Tuky 22g Cukry

Suroviny

jablko, mrkev, slunecnicovy-olej, med, mleko, spaldova-mouka, vlasske-orechy, kyprici-prasek, maslo

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Ve větší míse smíchejte nahrubo nastrouhaná jablka s najemno nastrouhanou mrkví, olejem, medem a mlékem.

Do mísy prosejte špaldovou mouku, mleté ořechy a kypřicí prášek do pečiva.

Vše důkladně promíchejte a ze směsi vypracujte těsto.

Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.

Připravené těsto nalijte do formy, povrch rovnoměrně uhlaďte lžící nebo špachtlí a formu s těstem vložte do předehřáté trouby.

Bábovku pečte 50–55 minut při 170–180 °C.

Před vyndáním zkontrolujte propečenost bábovky špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky a vytáhněte ji. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte bábovku zpět do trouby na dalších pár minut a poté postup opakujte.

Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

Vychladlou bábovku nakrájejte na 16 kousků a podávejte.

Poznámky

Na mrkvovou bábovku se skvěle hodí poleva, kterou vytvoříte smícháním 200 g smetanového sýru, 100 ml polotučného mléka a 4 lžic medu.