Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Mexické enchiladas

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Mexické enchiladas

64 min 34 min Střední 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

443 kcal 24g Bílkoviny 23g Tuky 33g Cukry

Suroviny

repkovy-olej, spaldova-mouka, chilli, mleta-paprika, rimsky-kmin, oregano, hovezi-vyvar, cesnek, sul

Instrukce

Nejprve připravte omáčku: V menším hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte špaldovou mouku a opékejte ji 1–2 minuty na mírném až středním plameni.

Poté do hrnce přidejte mleté chilli, mletou sladkou papriku, mletý římský kmín a sušené oregano a vše opékejte dalších 60–90 sekund. Následně přidejte cca 100 ml hovězího vývaru a směs za stálého míchání zahřívejte další 2–3 minuty, dokud nevznikne hustší směs.

Poté přilijte dalších 100 ml vývaru a promíchejte. Následně přilijte zbylých 200 ml vývaru a směs přiveďte na silném plameni k varu. Poté ztlumte plamen na mírný až střední stupeň, oloupejte 2 stroužky česneku, prolisujte je do hrnce a celou směs vařte 2–4 minuty, dokud nezhoustne. Poté ji odstavte z ohřevu a osolte.

Následně připravte masovou směs. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a červené fazole z konzervy sceďte.

Poté si ve větší pánvi na silném plameni rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte mleté hovězí maso, mletý koriandr, mletou sladkou papriku a sůl a vše opékejte 3–4 minuty na středním až silném plameni.

Následně přidejte nakrájenou cibuli a opékejte další 2–3 minuty. Poté ve středu směsi v pánvi udělejte důlek, vložte do něj rajčatový protlak a vše opékejte dalších 60–90 sekund. Následně celou směs promíchejte, přidejte do ní scezené fazole, prolisujte do ní oloupaný česnek, vše zalijte 100 ml vody a směs nechte 2–3 minuty vařit, dokud nezhoustne.

Nyní dejte předehřívat troubu na 200 °C, připravte si větší zapékací mísu (cca 15 cm × 20 cm) a nastrouhejte najemno čedar.

Následně si z připravené omáčky odeberte stranou cca 100 ml a zbytek omáčky využijte na plnění tortill: Každou jednotlivou tortillu naplňte masovou směsí, na tu přidejte část omáčky a poté tortillu zarolujte.

Naplněné tortilly naskládejte do připravené zapékací mísy, potřete je zbývajícími 100 ml omáčky a zasypte nastrouhaným čedarem. Poté vložte zapékací mísu do trouby a pečte 8–12 minut při 200–210 °C. Hotové enchiladas rozdělte na 8 porcí a ihned podávejte.

Poznámky

Enchiladas podávejte se zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem, najemno nakrájenou červenou cibulí a limetkou nakrájenou na měsíčky.