Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Marocký lilkový salát

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Marocký lilkový salát

46 min 26 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

92 kcal 2g Bílkoviny 6g Tuky 7g Cukry

Suroviny

lilek, cesnek, rajcata, repkovy-olej, rimsky-kmin, mleta-paprika, chilli, voda, petrzelova_nat, koriandr, citronova-stava, sul

Instrukce

Lilek omyjte a nakrájejte na menší kostičky o velikosti zhruba 0,5 cm × 0,5 cm. Poté ho přendejte do větší mísy, osolte a mísu dejte na chvíli stranou, aby lilek díky soli pustil vodu.

Mezitím oloupejte a nahrubo nakrájejte česnek a omyjte si rajčata, která následně nakrájejte na kostičky (1 cm × 1 cm).

Až lilek pustí přebytečnou vodu, slijte ji a připravte si hrnec, ve kterém na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje. Poté do hrnce přidejte nakrájený lilek a opékejte ho 2–3 minuty na středním plameni.

Následně do hrnce přidejte nakrájený čes­nek, římský kmín, mletou papriku a mleté chilli a vše opékejte dalších 30–60 sekund na středním plameni.

Poté přidej­te nakrájená rajčata a vše opékejte další 1–2 minuty, dokud rajčata nepustí vodu. Následně přilijte 50 ml vody, hrnec přiklopte pokličkou a celou směs nechte vařit 15–20 mi­nut na středním plameni.

V průběhu vaření směs podle potřeby podlévejte vodou, aby se zespodu nepřipálila a nepřichytila se na dno hrnce. Po uvedené době by směs měla být hustá – pokud bude stále tekutá, odstraňte pokličku a vařte dále, dokud směs nezhoustne.

Během vaření si najemno nakrájejte petrželovou nať a ko­riandr.

Uvařenou směs odstavte z ohřevu a rozmačkejte ji na hrudkovitější kaši. Poté do ní přidejte nakrájenou petrželovou nať, koriandr, citronovou šťávu a sůl a vše promíchejte.

Hotový salát rozdělte na 4 porce a ihned podávejte (případně ho můžete podávat vychladlý).

Poznámky

Salát podávejte s pečivem.