Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Marocké kuře s rýží

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Marocké kuře s rýží

65 min 50 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

568 kcal 37g Bílkoviny 14g Tuky 72g Cukry

Suroviny

kureci-maso, zelene-olivy, cibule, cesnek, susena-rajcata, kureci-vyvar, rajcata, trtinovy-cukr, kari, tymian, zazvor, bobkovy-list, ryze, voda, citronova-stava, oregano, sul, pepr

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 195 °C a připravte si vyšší zapékací mísu (20 cm × 30 cm). Poté si omyjte, osušte a očistěte kuřecí prsa (kůži však neodstraňujte), rozpulte olivy a nakrájejte si najemno cibuli, česnek a sušená rajčata.

Nyní si na vysokém plameni nasucho rozehřejte nepřilnavou pánev, následně na ni položte kuřecí prsa kůží dolů a opékejte 1–2 minuty. Poté kuřecí prsa obraťte a další 1 minutu je opékejte ze strany bez kůže.

Po opečení přemístěte maso na talíř, snižte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve nakrájené olivy, cibuli, česnek a sušená rajčata a vše nasucho opékejte 2 minuty. Poté do pánve přidejte kuřecí vývar, krájená rajčata z plechovky, třtinový cukr, kari koření, tymián, mletý zázvor, sůl a pepř a celou směs vařte 5 minut na středním plameni.

Po provaření přelijte omáčku z pánve do připravené zapékací mísy a vložte do ní opečená kuřecí prsa. Navrch pak přidejte bobkové listy, celou mísu přemístěte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 190–195 °C.

Mezitím si uvařte rýži: nasypte ji do většího hrnce, zalijte 2 l vody, osolte a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen na střední stupeň a rýži vařte pod pokličkou 17–20 minut.

Až se dopečou kuřecí prsa v omáčce, vyndejte zapékací mísu z trouby a její obsah pokapejte citronovou šťávou.

Následně obsah mísy rozdělte do 6 talířů, ke každé porci přidejte uvařenou rýži a 1 snítku oregana a podávejte.