Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Mangoldová polévka

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Mangoldová polévka

55 min 40 min Snadné 6 porce

Znáte mangold? Ne? Seznamte se s ním prostřednictvím chutné polévky. Mangold pochází ze Středomoří a v 18. století byl u nás velmi oblíbenou zeleninou. Jeho zpracování i využití je podobné jako u špenátových listů, chuť je však více do oříškova.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

135 kcal 4g Bílkoviny 5g Tuky 18g Cukry

Suroviny

brambor, mangold, jarni_cibulka, zeleninovy-vyvar, olivovy-olej, spaldova-mouka, cesnek, sul, pepr

Instrukce

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mangold očistěte a jeho listy nakrájejte na proužky. Jarní cibulku nasekejte najemno.

Vývar přiveďte k varu, vhoďte do něj nakrájené brambory a nechte vařit 15 minut na středním plameni.

Mezitím si na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte jarní cibulku a opékejte 3 minuty na středním plameni. Poté vše zasypejte špaldovou moukou a vytvořte světlou jíšku. Tu nalijte do hrnce k bramborám a nechte provařit 10 minut na středním plameni.

Po uplynutí uvedeného času přidejte listy mangoldu a vařte dalších 10 minut stále na středním plameni.

Nakonec do polévky prolisujte 2 stroužky česneku a dochuťte ji solí a pepřem.

Poznámky

Polévku můžete před podáváním ozdobit čerstvými bylinkami.