Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Makový závin

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Makový závin

70 min 35 min Snadné 35 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

81 kcal 3g Bílkoviny 3g Tuky 10g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, tvaroh, trtinovy-cukr, vejce, kokosovy-olej

Instrukce

Nejprve si připravte makovou náplň.

V hrnci smíchejte mletý mák s polotučným mlékem, výslednou směs přiveďte k varu, poté ztlumte plamen na střední stupeň a vařte cca 10 minut do zhoustnutí. Poté vypněte ohřev a obsah hrnce nechte alespoň 20 minut chladnout při pokojové teplotě.

Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C a připravte si větší plech, který vyložte pečicím papírem.

Až maková náplň dostatečně vychladne, připravte si těsto na závin: do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte k ní tvaroh, třtinový cukr, vejce a rozpuštěný kokosový olej a pomocí vařečky ze směsi vypracujte kompaktní těsto.

Hotové těsto přemístěte na vyložený plech a zde ho pomocí válečku vyválejte na obdélníkový plát o tloušťce přibližně 0,5 cm.

Vyválený plát rovnoměrně potřete připravenou makovou náplní a poté ho zarolujte – začněte od jedné z delších stran a postupujte směrem k protější delší straně.

Plech s připraveným závinem přemístěte do předehřáté trouby a pečte přesně 25 minut při 180–190 °C.

Po upečení nechte závin alespoň 10 minut chladnout a následně ho nakrájejte na plátky široké 1–1,5 cm (celý závin vystačí na přibližně 35 plátků)

Poznámky

TIP: Hotový závin můžete ještě před nakrájením posypat

erythritolem.