Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Maková bábovka

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Maková bábovka

60 min 45 min Střední 16 porce

Poctivými makovými buchtami nepohrdne jen tak někdo. Co takhle zkusit místo buchet tentokrát upéct makovou bábovku? Pojďte si s námi zpestřit váš repertoár bábovek o tuto variantu. Můžete jí podávat s čerstvým ovocem nebo třeba jogurtem.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

228 kcal 8g Bílkoviny 11g Tuky 22g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, mak, kyprici-prasek-do-peciva, vejce, med, slunecnicovy-olej, mleko, kokosovy-olej, xylitol

Instrukce

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.

V míse smíchejte špladovou mouku s mákem a kypřicím práškem do pečiva. V misce rozšlehejte vejce, med a olej a vše přimíchejte k mouce s mákem a práškem do pečiva. Do mísy přilijte mléko a míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne těsto s polotekutou konzistencí.

Formu na bábovku důkladně vymažte tukem, vysypte špaldovou moukou a naplňte připraveným těstem. Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte 40–45 minut při 160–170 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost bábovky špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky a vytáhněte ji. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte bábovku zpět do trouby na dalších pár minut a poté postup opakujte.

Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlou bábovku posypte xylitolem, nakrájejte na 16 porcí a podávejte.

Poznámky

Na Vánoce do bábovky rádi přidáváme ½ lžičky kardamomu, ½ lžičky mletého zázvoru a 1 lžičku skořice.