Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Maďarský guláš

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Maďarský guláš

197 min 162 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

357 kcal 35g Bílkoviny 17g Tuky 16g Cukry

Suroviny

cibule, cesnek, hovezi, repkovy-olej, rajcata, mleta-paprika, kmin, hovezi-vyvar, majoranka, sul, pepr

Instrukce

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a najemno nastrouhejte. Hovězí maso nakrájejte na kostky o velikosti 3 cm × 3 cm.

Nyní si vezměte větší hrnec a na silném plameni v něm rozpalte 3 lžíce oleje. Poté do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, osolte ji a za stálého míchání opékejte cca 10–12 minut na silném plameni, dokud se cibule nezbarví do tmavohněda.

Následně do hrnce přidejte nakrájené hovězí maso, snižte plamen na střední až silný stupeň a opékejte 5–6 minut. Podle potřeby přitom regulujte sílu plamene, aby se cibule nespálila.

Poté nastavte střední stupeň ohřevu, přidejte do hrnce rajčatový protlak, mletou papriku, mletý kmín, sůl a pepř a vše opékejte další 2–3 minuty.

Následně do hrnce přidejte hovězí vývar, nastrouhaný česnek a krájená rajčata z plechovky, hrnec přiklopte pokličkou a obsah hrnce přiveďte na silném plameni k varu. Poté ztlumte plamen na střední stupeň a směs zvolna vařte 80–90 minut.

Po uvedené době z hrnce sundejte pokličku a guláš vařte bez ní dalších 40–45 minut na středním plameni do zhoustnutí.

Následně do hrnce přidejte sušenou majoránku a vařte dalších 5–6 minut na středním plameni.

Poté vypněte ohřev a hrnec s gulášem nechte ještě alespoň 5 minut stát na plotně.

Hotový guláš rozdělte na 4 porce a podávejte.

Poznámky

Guláš podávejte s celozrnným pečivem, rýží, knedlíky nebo těstovinami. Před podáváním můžete jednotlivé porce ozdobit čerstvou chilli papričkou a jarní cibulkou.