Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Mac 'n' Cheese

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Mac 'n' Cheese

50 min 35 min Snadné 4 porce

Už jste někdy chutnali světově proslulou pochoutku jménem Mac 'n' Cheese, která je typická poctivou dávkou čedaru v lahodné sýrové omáčce? Pokud ne, máte zrovna příležitost vyzkoušet si makarony se sýrem u vás doma!

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

406 kcal 10g Bílkoviny 8g Tuky 78g Cukry

Suroviny

ryzove-nudle, smetana, tvrdy-syr, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si připravte batátové pyré. Batáty oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody, přidejte nakrájené batáty a vařte zhruba 15–20 minut.

Po této době batáty slijte a rozmixujte dohladka. Z uvedeného množství surovin vznikne cca 600 g pyré.

Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu a sceďte. Doba vaření rýžových těstovin se liší v závislosti na jejich druhu a velikosti, většinou se ale pohybuje mezi 5 a 10 minutami.

Připravte si hrnec a přemístěte do něj batátové pyré. Přidejte rýžovou smetanu, zamíchejte a povařte 5 minut na mírném plameni.

Poté přidejte nastrouhaný cheddar a míchejte, dokud se cheddar nerozpustí. V tuto chvíli hrnec odstavte, omáčku dochuťte solí a pepřem a přimíchejte k ní uvařené těstoviny.

Mac ‘n’ cheese můžete podávat ihned nebo ho připravit podle tradičního receptu, ve kterém se těstoviny i s omáčkou ještě přemístí do zapékací mísy a zapékají se 8–10 minut při 180 °C.

*V originálním receptu na mac ‘n’ cheese se používají kolínka nebo makarony. Můžete je ale nahradit jiným druhem a typem těstovin – například žitnými nebo celozrnnými. Počítejte akorát s tím, že se následně bude lišit doba vaření.