Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Lívance s borůvkami

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Lívance s borůvkami

20 min 10 min Snadné 1 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

486 kcal 30g Bílkoviny 13g Tuky 58g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, mleko, vejce, sul, jedla-soda

Instrukce

Do připraveného těsta na lívance přidejte ½ celkového množství borůvek (60 g) a těsto zamíchejte.

Rozehřejte si lívanečník (nebo pánev) s nepřilnavým povrchem a z těsta upečte lívance*: těsto opékejte na středním plameni 1–2 minuty, dokud se od jeho okrajů nezačnou tvořit větší bubliny. Poté lívance obraťte a opékejte ještě 1 minutu z druhé strany.

Až dopečete lívance, připravte si ořechy se skořicí. Ořechy nasekejte nahrubo, přemístěte je na nepřilnavou pánev a opékejte na středním plameni, dokud ořechy nezačnou pouštět tuk (potrvá to přibližně 4 minuty). V tuto chvíli do pánve přisypte ½ lžičky skořice, zamíchejte a pánev odstavte.

Následně si svařte borůvky: zbývajících 60 g borůvek dejte na pánev, přilijte 20 ml vody a povařte 4 minuty na mírném plameni.

Na servírovací talíř rozprostřete upečené lívance a posypte je opečenými ořechy.

V misce si smíchejte skyr, 1 lžičku medu, ½ lžičky vanilkového extraktu a svařené borůvky z pánve a výslednou směs podávejte k lívancům.

Poznámky

*Při přípravě základního nebo kakaového těsta si nejprve připravte větší mísu a prosejte do ní mouku; následně přidejte mléko, vejce a ostatní ingredience a vše pečlivě promíchejte Těsto na palačinky by mělo mít tekutou konzistenci, zatímco těsto na vafle a lívance by mělo být naopak tužší.

*Náš lívanečník má průměr jednotlivých otvorů 10 cm a uvedené množství těsta nám vystačilo na 3 tenké lívanečky.