Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Lilkový salát s čočkou, tahini a jogurtem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Lilkový salát s čočkou, tahini a jogurtem

48 min 30 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

357 kcal 26g Bílkoviny 9g Tuky 41g Cukry

Suroviny

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Připravte si menší pekáč(cca 30 cm× 20 cm) a vyložte ho pečicím papírem.

Lilky omyjte a nakrájejte na přibližně 2 cm velké kostky.

Červené cibule oloupejte a nakrájejte na širší plátky.

Poté přemístěte nakrájený lilek i cibuli do připraveného pekáče, pokapejte 2 lžičkami olivového oleje a posypte solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte, následně pekáč přemístěte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut při 180–190 °C.

Mezitím si dejte vařit zelenou čočku

Nejprve ji propláchněte pod studenou vodou, poté ji nasypte do hrnce, zalijte 700 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň a čočku nechte vařit 10–15 minut.Průběžně ji kontrolujte ochutnáním, aby se nerozvařila.

Než se dopeče směs v troubě a dovaří se čočka, připravte si dresink: do mixéru (případně do vyšší nádoby na mixování) dejte řecký jogurt, tahini, citronovou šťávu,česnek, sůl a pepř a vše rozmixujte dohladka. Pokud se vám výsledná směs zdá příliš hustá, můžete ji naředit malým množstvím vody

Uvařenou čočku rozdělte do 4 servírovacích talířů a přidejtek ní upečený lilek s cibulí.

Na závěr každou porci salátu přelijte připraveným dresinkem a podávejte.

Poznámky

TIP: Hotový salát můžete ozdobit čerstvou petrželovou natí.