Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Lasagne ze sladkých brambor

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Lasagne ze sladkých brambor

74 min 54 min Střední 6 porce

Batáty jsou známé především jako náhrada klasických brambor. Možnosti využití této barevné zeleniny jsou poměrně široké. Připravili jsme pro vás netradiční recept na lasagne právě s použitím sladkých brambor. Díky jejich vlastnostem nahradí skvěle klasické lasagnové plátky těsta.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

376 kcal 29g Bílkoviny 18g Tuky 23g Cukry

Suroviny

bataty, repkovy-olej, cibule, cesnek, cottage-syr, vejce, oregano, olivovy-olej, hovezi, tymian, rozmaryn, rajcata, mozzarella, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 185 °C. Batáty očistěte a nakrájejte, nebo nastrouhejte na tenké plátky (cca 2–3 mm). Cibuli s česnekem oloupejte, cibuli nasekejte najemno a česnek nastrouhejte najemno.

V misce smíchejte cottage s vejcem, lžičkou oregana, solí a pepřem a dejte stranou.

V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nasekanou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. K cibuli přidejte nastrouhané stroužky česneku a opékejte ještě další 1 minutu. Do pánve přidejte mleté maso a opékejte dalších cca 10 minut. Poté přidejte tymián, rozmarýn a loupaná rajčata, směs zamíchejte a odstavte.

Připravte si zapékací mísu (20 cm × 40 cm). První vrstvu vytvořte z ½ batátových plátků. Vyskládejte je na dno zapékací mísy, přelijte je ½ masové směsi a rovnoměrně rozprostřete po povrchu batát. Poté na masovou směs rovnoměrně navrstvěte ½ cottage směsi. Všechny tyto kroky ještě jednou zopakujte a poslední vrstvu posypte strouhanou mozzarellou.

Zapékaci mísu vložte do předehřáté trouby a pečte při 175–185 °C 35–40 minut.

Hotové lasagne rozdělte do 6 talířů a podávejte.

Poznámky

Pro vegetariánskou variantu lasagní opečte místo masa najemno nasekanou cuketu a lilek.