Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kyselo

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Kyselo

25 min 20 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

324 kcal 15g Bílkoviny 13g Tuky 35g Cukry

Suroviny

zitny-kvasek, voda, olivovy-olej, cibule, houby, zampiony, kmin, bobkovy-list, zeleninovy-vyvar, brambor, maslo, vejce, sul, pepr

Instrukce

Připravte si větší hrnec. Na středním plameni v něm rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli a opékejte 2 minuty. Následně do hrnce přidejte sušenou houbovou směs, na plátky nakrájené žampiony, kmín, bobkový list, sůl a pepř a opékejte další 1 minutu.

Poté celou směs zalijte 700 ml zeleninového vývaru, přidejte nakrájené brambory, hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte na středním plameni 10–12 minut do změknutí brambor. Jakmile brambory změknou, vlijte do hrnce rozkvas, důkladně promíchejte, ztlumte plamen na mírný stupeň a nechte vařit 5 minut.

Mezitím si vezměte pánev a rozehřejte v ní lžíci másla.

Poté do pánve vyklepněte všechna vejce, pomocí vařečky je rozšlehejte a vaječnou směs opékejte 1–1,5 minuty na mírném plameni.

Až uplyne 5 minut od přidání rozkvasu do polévky, vypněte ohřev pod hrncem, přemístěte do polévky vaječnou směs z pánve a promíchejte metličkou.

Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a podávejte.

Poznámky

TIP: Místo sušených hub můžete použít houby mražené – v takovém případě houby do polévky přidejte až společně s bramborami.

Tip na servírování: Kyselo můžete dle chuti dozdobit najemno nasekanou hladkolistou petrželí