Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kynuté lívance se švestkami a zakysanou smetanou

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Kynuté lívance se švestkami a zakysanou smetanou

99 min 24 min Snadné 6 porce

Taky milujete lívance? My si na nich rádi pochutnáváme pravidelně, proto vám dnes přinášíme recept na tyto kynuté se švestkami a zakysanou smetanou. Podlehněte jejich lahodné chuti.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

382 kcal 19g Bílkoviny 5g Tuky 60g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, drozdi, mleko, trtinovy-cukr, sul

Instrukce

Mouku prosejte do větší zadělávací mísy. Uprostřed udělejte důlek a do důlku rozdrobte droždí. K droždí přilijte 150–200 ml vlažného mléka a přisypte 2 lžičky třtinového cukru a sůl. Ze směsi nechte vzejít kvásek (potrvá to 5–10 minut).

Poté do mísy nalijte zbytek vlažného mléka. Vzniklé těsto zamíchejte, mísu přikryjte utěrkou a těsto dejte na cca 45–60 minut vykynout na teplé místo.

Vykynuté těsto nalévejte lžící na lívanečník* nebo pánev s nepřilnavým povrchem a opékejte 2 minuty z každé strany na středním plameni.

Hotové lívance rozdělte do 6 talířů a podávejte.

*Pokud používáte starší lívanečník, vymažte ho před pečením olejem nebo tukem.

Poznámky

Lívance podávejte s pečenými pasírovanými švestkami a nokem zakysané smetany. Švestky vypeckujte, vařte v hrnci se se lžičkou medu 40 minut při mírném plameni a pak nechte zapéct 15 minut v předehřáté troubě při 170–180 °C.