Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Květákové steaky s hummusem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Květákové steaky s hummusem

60 min 35 min Snadné 4 porce

Výborné vegetariánské steaky jsme tentokrát připravili z květáku. Společně s hummusem chutnají fantasticky!

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

359 kcal 17g Bílkoviny 18g Tuky 35g Cukry

Suroviny

spenat, olivovy-olej, cesnek, piniove-orisky, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 190 °C.

Hlávku květáku očistěte, ale nevykrajujte – pokud to bude možné, nechte ji vcelku i s košťálem. Následně hlávku nakrájejte na plátky silné zhruba 2 cm a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

V misce si smíchejte miso pastu, mletý římský kmín a jablečný ocet a vzniklou směsí potřete plátky květáku.

Plech dejte do trouby a „steaky“ pečte 30–35 minut při 180–190 °C do změknutí.

Mezitím si připravte hummus a špenátovou směs. Pro přípravu hummusu rozmixujte dohladka předvařenou cizrnu, tahini, 1 stroužek česneku, 2 lžíce vody, špetku soli a špetku pepře.

Poté si vezměte pánev, rozehřejte na ní 1 lžíci olivového oleje, přidejte špenát a opékejte ho zhruba 1 minutu na mírném plameni.

Následně přidejte prolisovaný česnek a opékejte další 2 minuty. Opečenou směs dochuťte solí a pepřem, zamíchejte a odstavte ze zdroje tepla.

Na závěr si ještě v nepřilnavé pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Nachystejte si 4 servírovací talíře, rozdělte do nich upečené květákové steaky, hummus a špenátovou směs a každou porci zasypte opraženými piniovými oříšky

Poznámky

*Miso pasta je stěžejní surovina především japonské kuchyně, nachází ale široké využití v jakékoli kuchyni. Vyrábí se kvašením sójových bobů a rýže a díky své výrazné, aromatické chuti se hodí k dochucování vývarů, rizot nebo k přípravě dresinků.