Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Květáková polévka

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Květáková polévka

28 min 22 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

199 kcal 5g Bílkoviny 10g Tuky 23g Cukry

Suroviny

olivovy-olej, cibule, kvetak, brambor, zeleninovy-vyvar, muskatovy-orisek, sojova-smetana, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.

Jakmile je olej rozpálený, vložte do hrnce nahrubo nakrájenou cibuli a opékejte 2–3 minuty na středním plameni. Poté k cibuli přidejte růžičky květáku a na kostičky nakrájené brambory. Vše společně opékejte na středním plameni 3–4 minuty.

Následně do hrnce přilijte 900 ml vývaru, hrnec přiklopte pokličkou a vše vařte na středním plameni 12–15 minut.

Jakmile jsou brambory měkké, vypněte plamen a do hrnce přisypte sůl, pepř a muškátový oříšek. Pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte do hladkého krému. Poté do hrnce přilijte smetanu a ještě jednou směs krátce promixujte.

Hotovou květákovou polévku rozdělte do 4 talířů a podávejte.

Poznámky

Tipy na servírování: Polévku servírujte pokapanou olivovým olejem a posypanou najemno nasekanými bylinkami – vyzkoušejte například pažitku, hladkolistou petržel nebo klíčky řeřichy.

Dle chuti můžete přidat také krutony z kváskového pečiva nebo lískové ořechy.