Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kuřecí vývar – základní recept

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Kuřecí vývar – základní recept

220 min 195 min Snadné 4 porce

Ne, odteď už žádné kuřecí kosti neskončí v koši. Naučte se náš recept na kuřecí vývar se zeleninou, protože chuť domácího vývaru nic nepřekoná. Hmmm, ten voní…

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

139 kcal 3g Bílkoviny 8g Tuky 15g Cukry

Suroviny

cibule, mrkev, petrzelova_nat, celer, cesnek, kureci-maso, slunecnicovy-olej, voda, pepr, bobkovy-list

Instrukce

Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si plech.

Připravte si zeleninu: Cibuli oloupejte a rozpulte, mrkev a petržel oloupejte a podélně rozpulte, celer oloupejte a nakrájejte na podobně velké kusy jako mrkev a stroužky česneku oloupejte.

Kuřecí kosti rozprostřete na plech, pokapejte slunečnicovým olejem a přidejte připravenou zeleninu. Plech dejte do trouby a pečte zhruba 45 minut na 200 °C. Zelenina i kuřecí kosti by měly být zlatavé a lehce opečené.

Upečenou zeleninu s masem přemístěte do vysokého hrnce, přilijte 2 litry vody, přidejte celý pepř a bobkový list, hrnec přiklopte pokličkou a vše přiveďte k varu. Vývar vařte alespoň 1 hodinu na středním plameni, pokud chcete slabší vývar, nebo až 2,5 hodiny, pokud chcete vývar silnější. Pokud budete vařit delší dobu, můžete v průběhu přidat ještě trochu vody.

Vývar přeceďte přes jemné síto a zeleninu i maso zpracujte do jiného pokrmu – třeba vše smíchejte s celozrnnou rýží.

Vývar nechte vychladnout, přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici, kde vydrží cca 1 týden.

Poznámky

Z petržele využijte i nať – přidejte ji do vývaru přibližně 20 minut před koncem vaření. Pokud chcete vývaru udělat větší množství a skladovat ho třeba několik měsíců, stačí, když vývar nalijete do ekologických plastových pytlíků v množství, které nejčastěji používáte, a dáte zamrazit do mrazáku.