Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kuřecí tikka masala

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Kuřecí tikka masala

53 min 25 min Střední 6 porce

Koření z Indie bylo vždy cenným pokladem. Naše sezónní kuchařka Jak jíme zdravě na jaře vám poradí, jak s ním v kuchyni správně nakládat a kouzlit, třeba v kombinaci s kuřecím masem.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

554 kcal 42g Bílkoviny 12g Tuky 66g Cukry

Suroviny

kureci-maso, basmati-ryze, voda, sul

Instrukce

Nejprve si připravte marinádu. Kuřecí prsa očistěte a vložte do větší uzaví ratelné nádoby. Následně k nim na jemném struhadle nastrouhejte česnek a zázvor, přidejte bílý jogurt, sůl, pepř a 4 lžičky koření garam masala a vše důkladně promíchejte. Poté nádobu uzavřete a maso nechte alespoň 8 hodin marinovat v lednici.

Po uvedené době si dejte předehřívat troubu na 200 °C a dejte vařit rýži: nasypte ji do většího hrnce, zalijte 1,5 l vody, osolte, přiveďte k varu a poté nechte rýži vařit 17–20 minut pod pokličkou na středním plameni.

Mezitím dejte péct marinované maso: vyndejte ho z lednice, vezměte si větší nepřilnavou pánev vhodnou do trouby, zprudka ji rozehřejte na vysokém plameni a maso na ní opékejte 1–1,5 minuty z každé strany (po opečení by maso mělo mít tmavě hnědý povrch).

Poté přemístěte pánev i s masem do předehřáté trouby a pečte 20–22 minut při 195–200 °C.

Během vaření rýže a pečení masa si připravte omáčku.

Vezměte si větší hrnec, nasucho ho rozehřejte nad středním plamenem, poté do něj přidejte máslo a rajčatový protlak a opékejte 2 minuty. Následně přidejte 1 lžičku koření garam masala, mletý kmín, mletou papriku, rajčata z plechovky a 150 ml vody, ztlumte plamen na mírný stupeň a vařte 8 minut pod pokličkou.

Mezitím si najemno nakrájejte chilli papričku. Po uvedené době pak do hrnce přidejtenakrájenou chilli papričku a sójovou smetanu, vše ještě 2 minuty povařte na mírném plameni, poté vypněte ohřev a podle chuti dosolte.

Až se dopečou kuřecí prsa, nakrájejte každé z nich na 4 díly o šířce cca 4–5 cm, nakrájené maso vložte do připravené omáčky v hrnci a podle potřeby prohřejte.

Poté si připravte 6 servírovacích talířů, rozdělte do nich nejprve uvařenou rýži a následně maso s omáčkou a podávejte.

Poznámky

TIP: Hotový pokrm můžete ozdobit výhonky černé čočky