Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kuře na pomerančích

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Kuře na pomerančích

140 min 125 min Snadné 5 porce

Možná byste na první pohled neřekli, že se jedná o Vánoční recept, ale když tuto pochoutku jménem kuře na pomerančích prozkoumáte blíže, přesvědčíte se o opaku. Chuť pomerančů se skvěle snoubí s kuřecím masem a vůní šalvěje. Recept najdete i v naší kuchařce Jíme zdravě o Vánocích.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

309 kcal 39g Bílkoviny 9g Tuky 17g Cukry

Suroviny

voda, stava-z-pomerance, salvej, maslo, med, pomeranc, kureci-maso, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C a připravte si pekáč (25 cm × 35 cm) a alobal.

Do pekáče nalijte 100 ml vody a 250 ml pomerančové šťávy. Přidejte šalvěj, na kostky nakrájené máslo a 3 lžíce medu. Kůru obou pomerančů nastrouhejte najemno a přimíchejte k ostatním ingrediencím. Jeden pomeranč bez kůry nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 cm a přidejte jej do pekáče.

Kuře omyjte, osušte, osolte, opepřete a dejte do pekáče. Celý pekáč pečlivě přikryjte alobalem. Pekáč následně vložte na 60–65 minut do trouby předehřáté na 180–185 °C. Po uplynutí doby zvyšte teplotu v troubě na 195–200 °C, z pekáče sundejte alobal a kuře nechte ještě 45–50 minut dopéct. Během pečení kuře průběžně polévejte vzniklou šťávou z pekáče.

Jakmile je kuře dopečené, vzniklou šťávu přelijte z pekáče do menšího hrnce a na vysokém plameni zredukujte množství šťávy přibližně na polovinu (potrvá to zhruba 10 minut). Pod zredukovanou šťávou vypněte plamen, pečené kuře polijte a následně podávejte.

Poznámky

Pomerančové kuře podávejte nejlépe s pečenými bramborami a plátky pomeranče. Čím častěji budete kuře polévat během pečení vzniklou šťávou, tím bude maso po upečení šťavnatější a chutnější. V poslední fázi pečení doporučujeme maso polévat alespoň každých 10 minut.