Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kuře na plechovce s jarní zeleninou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Kuře na plechovce s jarní zeleninou

105 min 90 min Snadné 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

582 kcal 38g Bílkoviny 23g Tuky 52g Cukry

Suroviny

kureci-maso, uzena-paprika, medvedi-cesnek, kayensky-pepr, pepr, cesnek, nealkoholicke-pivo, brambor, jarni_cibulka, redkvicky, brokolice, hrasek, olivovy-olej, citronova-stava, tymian, kureci-vyvar, sul

Instrukce

Troubu předehřejte na 185 °C a připravte si plech o rozměrech 30 cm × 40 cm (pečicím papírem ho nevykládejte).

Kuře omyjte, osušte, přemístěte na plech a zde ho zvenčí i zevnitř okořeňte uzenou paprikou, medvědím česnekem, kajenským pepřem, drceným černým pepřem, sušeným česnekem a 1 lžící soli (zevnitř kuře okořeníte tak, že do něj koření důkladně vmasírujete rukou). Následně otevřete plechovku piva a cca 100 ml vypijte nebo odlijte stranou. Poté plechovku pečlivě zastrčte do kuřete, následně plechovku i s kuřetem svisle postavte na plech a ujistěte se, že kuře na plechovce sedí stabilně a nepadá. Plech s kuřetem pak opatrně vložte do trouby a pečte 40–45 minut při 180–185 °C.

Mezitím si nakrájejte brambory na cca 2 cm velké kostičky (slupku neloupejte), jarní cibulku nakrájejte na 5–6 cm dlouhé kousky, ředkvičky nakrájejte na poloviny a brokolici rozeberte na malé růžičky. Všechnu tuto zeleninu pak vložte do větší mísy, přidejte hrášek, olivový olej, citronovou šťávu, snítky tymiánu a sůl a vše důkladně promíchejte.

Poté si ještě rozkrojte napůl paličku česneku. Až uplyne 40–45 minut pečení kuřete, vyndejte plech z trouby (troubu nevypínejte), nasypte na plech zeleninovou směs z mísy a přidejte rozkroje nou paličku česneku. Poté obsah plechu podlijte vývarem, vraťte plech zpět do trouby a pečte dalších 40–45 minut při 180–185 °C.

Následně vyjměte plech z trouby, opatrně vyndejte z kuřete plechovku, upečené kuře i zeleninu rozdělte do 6 talířů a podávejte.

Poznámky

*Tato metoda pečení kuřete vám zajistí dokonalou křehkost a šťavnatost masa – během pečení začne pivo v plechovce působením tepla vzlínat

a prosakovat do kuřete, takže maso krásně ovoní a ochutí a zároveň ho svým

způsobem podlévá zevnitř.