Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Krůtí saag

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Krůtí saag

27 min 17 min Snadné 6 porce

Pojeďte s naší kuchařkou Jak jíme zdravě na jaře na kulinářskou exkurzi do jižní Asie a připravte si tamní pokrm s tradiční směsí koření.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

510 kcal 39g Bílkoviny 12g Tuky 58g Cukry

Suroviny

kruti-maso, cesnek, zazvor, cibule, chilli, kurkuma, rimsky-kmin, olivovy-olej, cervena-cocka, rajcata, voda, spenat, smetana, kvaskovy-chleb, sul, pepr

Instrukce

Krůtí prsa omyjte, osušte a očistěte, následně je nakrájejte na menší kostky o velikosti cca 2 cm a vložte do větší mísy.

Poté si oloupejte a najemno nakrájejte česnek a zázvor, bílou cibuli rovněž nakrájejte najemno a všechny tyto ingredience přidejte do mísy k masu. Nakonec do mísy přidejte mleté chilli, kurkumu a římský kmín a celý obsah mísy důkladně promíchejte.

Nyní si připravte větší hrnec a rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje. Poté do hrnce přemístěte okořeněnou směs z mísy a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty na vysokém plameni.

Následně do hrnce přidejte červenou čočku, rajčata z plechovky, 200 ml vody, sůl a pepř, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 8–10 minut do změknutí čočky.

Po uvedené době do hrnce přidejte špenát, promíchejte a obsah hrnce povařte ještě 1 minutu na středním plameni. Poté směs podle chuti dosolte a hotový saag* rozdělte z hrnce do 6 talířů.

Na závěr každou porci přelijte zakysanou smetanou a podávejte s kvasovým chlebem.

Poznámky

*Saag je označení pro skupinu pokrmů rozšířených v jižní Asii, jejichž základ tvoří zpravidla listová zelenina (například špenát nebo hořčičné listy) a směs koření. Některé varianty saagu mohou obsahovat také brambory, sýr či různé druhy masa.