Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Krůtí portobello burgery

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Krůtí portobello burgery

55 min 30 min Snadné 4 porce

Kdo by nezbožňoval burger. Pěkně šťavnatý a dochucený tím správným dresinkem. Naše verze tohoto všudypřítomného fastfoodu je ještě speciální tím, že místo burgerové housky je použit žampion. Zkuste a uvidíte, že se budete olizovat až za ušima.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

515 kcal 33g Bílkoviny 39g Tuky 8g Cukry

Suroviny

portobello, olivovy-olej, kruti-maso, cibule-salotka, oregano, tymian, kurkuma, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Plech vyložte pečicím papírem.

Žampiony očistěte, naskládejte na plech, potřete 2 lžícemi olivového oleje a dejte péct na 15–20 minut do předehřáté trouby na 170–180 °C.

Ve větší míse promíchejte krůtí maso, nastrouhanou šalotku, oregano, tymián, kurkumu, sůl a pepř.

Ze směsi vytvarujte 4 stejně velké burgery.

V pánvi rozehřejte zbylé 2 lžíce olivového oleje, přidejte burgery a opékejte cca 4–5 minut z každé strany při středním plameni tak, aby se nespálily (nebo opékejte na kontaktním grilu na mírném plameni po dobu 5–6 minut).

Opečené burgery lehce rozřízněte nožem a zkontrolujte, zda se dostatečně propekly.

Než se upečou žampiony, připravte si avokádový dresink. Rozmixujte avokádo s ricottou a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem a dejte do lednice.

Nakonec burger sestavte. Dospodu dejte upečený žampion, přidejte 1 vrstvu avokádového dresinku, krůtí burger, libovolnou zeleninu a opět přiklopte upečeným žampionem. Stejný postup zopakujte u každého burgeru a poté ihned podávejte.

*Portobello neboli žampion dvouvýtrusný je houba typická svou intenzivní chutí a masovou texturou. Je skvělým zdrojem vlákniny a bohatý na vitamín B6 a bílkoviny.

Poznámky

Jako zeleninovou náplň do portobello burgerů vyzkoušejte například na plátky nakrájená rajčata, červenou cibuli a baby špenát.