Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Krtkův dort

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Krtkův dort

70 min 30 min Střední 10 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

272 kcal 11g Bílkoviny 12g Tuky 29g Cukry

Suroviny

vejce, med, repkovy-olej, mleko, spaldova-mouka, holandske-kakao, kyprici-prasek-do-peciva, sul

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a kulatou formu (Ø 18 cm) vyložte pečicím papírem.

Poté si připravte těsto na korpus. V kuchyňském robotu vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Mezitím si ve větší míse vyšlehejte žloutky s medem do bílé pěny a do vzniklé pěny následně pomalu zašlehejte olej.

Poté do směsi přilijte mléko a prosejte špaldovou mouku smíchanou s kakaem a kypřicím práškem. Nakonec do mísy postupně vmíchejte i vyšlehaný tuhý sníh.

Vzniklé těsto nalijte do připravené kulaté formy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C po dobu 30 minut. Po upečení nechte korpus plně vychladnout.

Po obvodu vychladlého korpusu vytvořte kruh zhruba 1 cm od okraje a vnitřek kruhu následně vydlabejte. Při dlabání dejte pozor na spodek korpusu, který musí zůstat neporušený, jinak by se dort rozpadl. Vydlabané těsto dejte stranou do mísy a připravte si krém.

Pro přípravu krému si ve větší míse smíchejte odtučněný tvaroh, smetanový sýr a med a míchejte, dokud směs nebude mít konzistenci hladkého krému.

Do krému potom zamíchejte ½ vydlabaného těsta a takto připraveným krémem potřete spodek korpusu zhruba do ¼. Navrch krému poté rozprostřete napůl rozkrojené banány tak, aby pokryly celou plochu vydlabané části korpusu. Jakmile bude korpus zaplněn banány, zakryjte je zbytkem krému.

Nakonec na dort rozdrobte zbytek vydlabaného těsta, které se hezky nalepí na krém a vznikne tak autentický krtkův dort.

Poznámky

Dort chutná nejlépe odleželý přes noc (nebo alespoň po 3 hodinách) v lednici. Do dortu můžete přidat i čerstvé jahody (pokud jsou v sezóně), příjemně tak překvapí vaše hosty.