Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Krémová česnečka

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Krémová česnečka

31 min 21 min Náročné 4 porce

Česnek je také přezdíván zázrakem pro zdraví. Nejlepší je zaručeně ten náš český, a pokud si ho pěstujete doma na zahrádce, chutná o to lépe. Česnečka je takovou oblíbenou klasikou, kterou známe a máme rádi snad všichni, zkuste také její krémovou verzi.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

372 kcal 15g Bílkoviny 13g Tuky 49g Cukry

Suroviny

olivovy-olej, cibule, brambor, cesnek, zeleninovy-vyvar, mleko, voda, vinny-ocet, vejce, sojova-smetana, tymian, zitny-chleb, sul, pepr

Instrukce

V hrnci si rozpalte 1 lžíci olivového oleje, poté přidejte nakrájenou cibuli, brambory a oloupaný česnek a opékejte 2–3 minuty na středním plameni. Následně do hrnce přidejte vývar, mléko, sůl a pepř a vše nechte vařit 8–10 minut na středním plameni do změknutí brambor.

Mezitím si připravte zastřená vejce. Do menšího hrnce nalijte vodu do výšky 4 cm (půjde o cca 500 ml vody) a přidejte 1 lžíci vinného octa a špetku soli.

Nyní zapněte střední stupeň ohřevu a vodu přiveďte k mírnému varu (je důležité, aby voda nevřela – měla by se nacházet pouze na pokraji varu). Následně si vezměte naběračku a několikrát s ní horkou vodu promíchejte, abyste vytvořili vír. Poté naběračku odložte a do víru vyklepněte 1 vejce – bílek se ihned začne srážet a začne obalovat žloutek.

Následující 2–3 minuty udržujte mírný var a mezitím si nachystejte větší nádobu se studenou vodou. Po uvedené době vyjměte vejce naběračkou a přemístěte ho do nachystané nádoby.

Stejným způsobem pak postupně připravte i další 3 zastřená vejce – pokaždé nejdříve promíchejte vodu, do víru vyklepněte vejce, udržujte ho 2–3 minuty v mírném varu a poté ho dejte do nádoby s vodou k ostatním vejcím.

Až se dovaří zeleninová směs v hrnci, rozmixujte celý obsah hrnce dohladka ponorným mixérem, do výsledné směsi přidejte sójovou smetanu a 1 lžičku čerstvého tymiánu a vše znovu promixujte.

Nakonec si připravte krutony: na vysokém plameni si rozpalte pánev, přidejte nakrájený chléb a za stálého míchání ho opékejte 2–3 minuty dokřupava.

Nyní polévku v hrnci ještě krátce prohřejte a poté ji rozdělte do 4 talířů. Do každé porce přidejte 1 zastřené vejce, žitné krutony a 1 snítku tymiánu a podávejte.