Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Králík na smetaně s karlovarskými knedlíky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Králík na smetaně s karlovarskými knedlíky

80 min 55 min Náročné 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

462 kcal 36g Bílkoviny 13g Tuky 47g Cukry

Suroviny

kralik, olivovy-olej, cibule, mrkev, celer, petrzelova_nat, nove-koreni, tymian, bobkovy-list, kureci-vyvar, sojova-smetana, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 220–230 °C, vyložte si pečicím papírem plech, rozložte na něj králíka a dejte ho péct na 12–15 minut, aby se maso zatáhlo.

Mezitím si ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel a vše opékejte 8–10 minut na středním plameni.

Až se králík zatáhne, přemístěte ho do hrnce s opečenou zeleninou, posypte ho solí a pepřem a přidejte nové koření, tymián, bobkové listy a 1,15 l kuřecího vývaru (nebo vody). Celou směs vařte pod pokličkou 30–35 minut na středním plameni, dokud králík nezměkne.

Mezitím si připravte knedlíky. Nejprve si celkem 1 lžící olivového oleje vymažte 4 hrnečky o průměru cca 7 cm a vysypte je krupicí.

Poté si ve větším hrnci začněte zahřívat cca 600 ml vody.

Zatím si připravte těsto: ve větší míse si rukama důkladně smíchejte nakrájené pečivo, petrželovou nať, muškátový oříšek, žloutky, mléko a sůl, následně si ve vyšší nádobě ručním šlehačem vyšlehejte tuhý sníh ze 2 bílků a špetky soli a tento sníh po 2 dávkách opatrně zapracujte do chlebové směsi v míse (směs přitom nemíchejte příliš dlouho, aby sníh nespadl).

Výsledné těsto přemístěte do vymazaných hrnečků.

Až začne vřít voda v hrnci, vložte do ní všechny 4 hrnečky a vařte 20–25 minut pod pokličkou na středním plameni. Ihned po uvaření knedlíky vyklopte z hrnečků a nakrájejte na plátky silné cca 1,5 cm.

Až změkne králičí maso v hrnci se zeleninou, vypněte ohřev, vyjměte z hrnce králíka a dejte ho stranou.

Poté z hrnce odstraňte bobkové listy a snítky tymiánu a celý obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Do vzniklé směsi přilijte sójovou smetanu (a případně trochu vody na naředění), znovu promixujte a výslednou omáčku dochuťte solí a pepřem.

Nyní do hrnce vraťte králíka a povařte ho v omáčce 4–5 minut na středním plameni. Poté rozdělte omáčku i maso z hrnce do 8 talířů, ke každé porci přidejte několik plátků knedlíků a podávejte.