Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Králičí stehna s hořčičnou omáčkou a krupicovými noky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Králičí stehna s hořčičnou omáčkou a krupicovými noky

94 min 79 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

453 kcal 34g Bílkoviny 17g Tuky 39g Cukry

Suroviny

kralik, horcice, vinny-ocet, tymian, voda, smetana, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Králičí stehna omyjte, osušte, vložte do zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a zde do nich vmasírujte hořčici, vinný ocet, tymián, sůl a pepř. Poté stehna podlijte 300 ml vody, mísu zakryjte pokličkou nebo alobalem a dejte péct do trouby na 40–45 minut při 175–180 °C.

Mezitím si připravte těsto na noky: do menšího hrnce dejte mléko, 1 lžíci olivového oleje a sůl a celou směs zahřívejte cca 4 minuty nad středním ohřevem, dokud nebude horká.

Následně do hrnce za stálého míchání postupně nasypte celozrnnou krupici a výslednou směs míchejte další cca 3–4 minuty, dokud se nezačne odlepovat od stěn hrnce. Poté vypněte ohřev, vzniklé těsto přemístěte do nádoby od kuchyňského robotu a zde ho nechte alespoň 25 minut chladnout.

Až uplyne 40–45 minut pečení králičích stehen, odstraňte z mísy pokličku či alobal, zvyšte teplotu v troubě na 185–190 °C a stehna dejte péct nezakrytá na 25–30 minut.

Během této doby si připravte noky: nejprve začněte ve větším hrnci zahřívat 2 l vody se špetkou soli. Mezitím do nádoby k vychladlému

těstu přidejte vejce, tvaroh, nasekanou petrželovou nať, muškátový oříšek, sůl a pepř, připevněte k robotu šlehací nástavec a směs nechte šlehat alespoň 3–4 minuty.

Poté si připravte misku se studenou vodou a 2 polévkové lžíce.

Až začne vřít voda v hrnci, začněte z vyšlehané směsi tvořit noky: obě lžíce vždy nejprve namočte ve vodě v misce, poté jednou lžící naberte cca 30 g těsta, pomocí druhé lžíce tento kousek těsta dotvarujte do podoby šišky, vložte ho do vroucí vody a začněte tvořit další nok. Takto vytvořte celkem 18 noků, které vařte 4–4,5 minuty na středním plameni a poté je dejte do misky či na talíř.

Upečená králičí stehna přendejte na talíř a do zapékací mísy, ve které se pekla, nalijte smetanu. Obsah mísy pak rozmixujte ponorným mixérem, výslednou omáčku přelijte do čistého hrnce a vložte do ní stehna (zatím nezahřívejte).

Poté si vezměte pánev a na celkem 1 lžíci olivového oleje v ní opečte uvařené noky (postačí vždy 30–60 sekund z každé strany na vysokém

plameni).

Následně podle potřeby prohřejte stehna s omáčkou v hrnci. Poté rozdělte stehna, omáčku i noky do 6 talířů a podávejte.