Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Koprová omáčka s bramborami a vejcem

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Koprová omáčka s bramborami a vejcem

62 min 37 min Střední 4 porce

Koprovku dělá doma každý tak trochu po svém. Ta nejlepší je ale zaručeně ta babiččina! Ta je totiž vždy s láskou od srdce dělaná. Pokud jste na ní ale přece jen dostali chuť a chcete si ji připravit sami doma, náš recept je tou pravou volbou.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

633 kcal 24g Bílkoviny 35g Tuky 55g Cukry

Suroviny

brambor, vejce, maslo, slunecnicovy-olej, spaldova-mouka, mleko, zeleninovy-vyvar, bobkovy-list, smetana, ocet, trtinovy-cukr, kopr, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si připravte 2 větší hrnce. Do obou hrnců nalijte studenou vodu a vodu osolte.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky (cca 3 cm × 3 cm) a vložte do připraveného hrnce s osolenou vodou. Hrnec přiklopte pokličkou a brambory vařte 14–15 minut na středním plameni. Po uvaření brambory sceďte a dejte stranou.

Než se uvaří brambory, ve druhém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu na vysokém stupni plamene. Jakmile začne voda vřít, vložte do hrnce vajíčka, která vařte 7–8 minut od bodu varu. Po uvaření vajíčka zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

Poté si připravte další středně velký hrnec a rozehřejte v něm máslo s 2 lžícemi slunečnicového oleje na středním plameni.

Jakmile je máslo s olejem rozpálené, přisypte do hrnce 2 lžíce hladké špaldové mouky a za stálého míchání opékejte 1 minutu na středním plameni tak, aby se vytvořila světlá jíška.

Do připravené jíšky postupně vlijte 500 ml studeného mléka a pomocí metličky směs vždy důkladně rozmíchejte, aby nevznikly hrudky.

Jakmile přilijete všechno mléko, do hrnce přidejte 250 ml zeleninového vývaru a bobkový list. Stáhněte plamen na mírný stupeň a za stálého míchání nechte lehce provařit 12–13 minut (dokud směs nezhoustne).

Jakmile směs zhoustne, přdejte 150 ml smetany, 1 lžíci kvasného octa, třtinový cukr, najemno nakrájený čerstvý kopr, sůl a pepř a vše ještě lehce provařte na mírném plameni 5–6 minut.

Po uvaření vypněte plamen, omáčku dochuťte, rozdělte do 4 talířů a každou porci podávejte společně s vařenými bramborami a rozpůlenými vejci.

Poznámky

Spolu s bobkovým listem do hrnce můžete přidat také špetku jemně mletého muškátového oříšku.