Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kombucha ze zeleného čaje s citrusy

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Kombucha ze zeleného čaje s citrusy

43 min 8 min Střední 20 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

36 kcal 0g Bílkoviny 0g Tuky 8g Cukry

Suroviny

voda, zeleny-caj, trtinovy-cukr, kombucha, pomeranc, citron, limetka, zazvor

Instrukce

Nachystejte si sterilní širší skleněnou nádobu o objemu alespoň 3 l a větší hrnec.

V hrnci zahřejte 3 l vody na cca 85–90 °C, poté hrnec odstavte, do horké vody nasypte čajové lístky a třtinový cukr a nechte 6–8 minut louhovat.

Následně obsah hrnce promíchejte a přes jemné síto ho přeceďte do nachystané sterilní nádoby, kde nechte tekutinu zchladnout na pokojovou teplotu (minimálně na 35 °C). Chladnutí potrvá cca 5–7 hodin.

Po vychladnutí do tekutiny v nádobě vložte mateřskou kulturu a přidejte 200–300 ml nálevu. Poté vršek nádoby přikryjte plátýnkem, které upevněte gumičkou, a nádobu uskladněte na temném místě s teplotou 25–27 °C.

Po 5–7 dnech fermentace bude kombucha hotová.

Z hotového nápoje nejprve vyjměte kombuchové kultury (jak původní mateřskou, tak i nově zformovanou „dceřinou“), opláchněte je vlažnou vodou, dejte do menší sklenice a zalijte 200–300 ml připravené kombuchy, která bude kulturám sloužit jako nový nálev.

Sklenici s kulturami uzavřete a do dalšího použití skladujte při pokojové teplotě (takto můžete kultury uchovávat až několik týdnů).

Do zbylé kombuchy v nádobě vložte nakrájené citrusy a zázvor a nechte 8–10 hodin louhovat. Poté kombuchu přeceďte do uzavíratelných skleněných lahví či sklenic a skladujte v lednici, kde vydrží nejméně 1 měsíc.

Poznámky

*Kombuchová kultura se vždy uchovává ve speciálním nálevu (jde zpravidla o již dříve připravenou kombuchu), který jí slouží jako ochrana a zároveň se používá pro přípravu nové kombuchy. Tento nálev buď zakoupíte přímo

s kombuchovou kulturou jako součást balení, anebo ho vytvoříte z hotové kombuchy vaší vlastní výroby.