Nachystejte si sterilní širší skleněnou nádobu, která pojme 3 l tekutiny, a větší hrnec. Do hrnce nalijte 3 l vody a zahřejte na teplotu cca 85–90 °C. Poté hrnec odstavte, přidejte do něj čajové lístky a třtinový cukr a nechte 8–10 minut louhovat.
Následně obsah hrnce přes jemné síto přeceďte do jiného hrnce, zde do přecezeného čaje přidejte tymián, rozmarýn, mátu a hřebíček a nechte zahřívat 5–7 minut na středním plameni.
Poté vypněte ohřev, bylinky i hřebíček prozatím ponechte v hrnci a nechte čaj zchladnout na pokojovou teplotu (minimálně na 35 °C). Chladnutí potrvá přibližně 5–7 hodin.
Po vychladnutí přeceďte veškerý obsah hrnce (opět s využitím jemného síta) do nachystané sterilní nádoby, do které následně vložte mateřskou kulturu a 200–300 ml nálevu. Poté vršek nádoby přikryjte plátýnkem, které upevněte gumičkou, a nádobu uskladněte na temném místě s teplotou 25 °C. Po 6–10 dnech fermentace bude kombucha hotová – ochutnat ji však doporučujeme již po dni; čím déle totiž nápoj fermentuje, tím je kyselejší.
Z hotového nápoje nejprve vyjměte kombuchové kultury (jak původní mateřskou, tak i nově zformovanou „dceřinou“), opláchněte je vlažnou vodou a dejte do menší sklenice.
Nyní si připravte uzavíratelné skleněné lahve či sklenice a přeceďte do nich připravený nápoj – kromě posledních 200–300 ml na dně nádoby, kterými zalijte kombuchové kultury ve sklenici (hotová kombucha bude kulturám sloužit jako nový nálev). Poté sklenici s kulturami uzavřete a až do dalšího použití uskladněte při pokojové teplotě; takto můžete kultury uchovávat až několik týdnů.
Přecezenou kombuchu v lahvích či sklenicích pak skladujte v lednici, kde vydrží nejméně 1 měsíc.
*Kombuchová kultura se vždy uchovává ve speciálním nálevu (jde zpravidla o již dříve připravenou kombuchu), který jí slouží jako ochrana a zároveň se používá pro přípravu nové kombuchy. Tento nálev buď zakoupíte přímo s kombuchovou kulturou jako součást balení, anebo ho vytvoříte z hotové kombuchy vaší vlastní výroby.