Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kiwi řezy

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Kiwi řezy

538 min 28 min Střední 20 porce

Máte chuť na nějakou osvěžující, lehkou ovocnou sladkou tečku, která vás příjemně naladí? Pak vsaďte na tyto kiwi řezy, které lákají k zakousnutí už od pohledu. Nebudete se stačit divit, jak se po nich zapráší.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

235 kcal 9g Bílkoviny 9g Tuky 27g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, kukuricny-skrob, kyprici-prasek-do-peciva, maslo, voda, vejce, trtinovy-cukr

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a plech (ideálně s vyššími okraji) vyložte pečicím papírem.

Poté začněte s přípravou piškotu. Do větší mísy prosejte hladkou špaldovou mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a vše promíchejte. Poté v malém hrnci na mírném plameni rozehřejte máslo. Rozpuštěné máslo stáhněte z plamene, přilijte k němu 65 ml vody, promíchejte a směs nechte vychladnout.

Zatímco máslo s vodou chladne, ve větší hlubší míse vyšlehejte bílky do tuhé pěny. Během šlehání postupně přidávejte po lžících třtinových cukr (celkem přidejte 40 g). Sníh je hotový v momentě, kdy má konzistenci lesklé pěny.

Poté v druhé míse vyšlehejte žloutky se zbylými 35 g třtinového cukru do pěny. Jakmile bude pěna hotová, opatrně ji vařečkou přimíchejte do mísy s vyšlehanými bílky. Jako poslední přidejte prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva a kukuřičným škrobem a již vychladlou směs másla a vody. Vše promíchejte, vzniklé těsto nalijte na plech a dejte péct do předehřáté trouby na 175–180 °C na 20–22 minut.

Upečený korpus nechte vychladnout (cca 2 hodiny). Jakmile korpus vychladne, začněte připravovat krémovou vrstvu. Do menšího hrnce nalijte 400 ml vody a přiveďte k varu. Mezitím do větší mísy dejte tvaroh, med a zakysanou smetanu. Promíchejte metličkou a jakmile se voda začne vařit, do hrnce vsypte agar. Plamen snižte na střední a míchejte cca 30 sekund. Zahuštěnou tekutinu nalijte do mísy s tvarohem a pořádně promíchejte. Hotovou krémovou směs naneste na vychladlý korpus a dejte vychladit do lednice na alespoň 4 hodiny (nebo přes noc).

Jakmile krém zchladne, kiwi oloupejte a nakrájejte na přibližně 0,5 cm silná kolečka. Poté kiwi rozprostřete po povrchu celé krémové vrstvy.

Do středně velkého hrnce nalijte 500 ml vody, přidejte med a vanilkový pudink a za stálého míchání nechte 1–2 minuty zhoustnout na středním plameni. Poté pudink ihned nalijte na krémový korpus s kiwi, rovnoměrně rozprostřete a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.

Hotové kiwi řezy nakrájejte a podávejte chlazené.

Poznámky

Kiwi řezy můžete připravit na etapy. Pokud nemáte čas udělat všechny 3 vrstvy naráz, můžete udělat například jen 2 a další den dokončit tu poslední. Je potřeba dodržet stejnou posloupnost přípravy vrstev jako v postupu, časové prodlevy však můžete mít delší.