Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jelení sekaná

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jelení sekaná

87 min 62 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

398 kcal 37g Bílkoviny 15g Tuky 26g Cukry

Suroviny

jeleni-kyta, olivovy-olej, cibule, cesnek, balzamiko-ocet, tymian, vejce, horcice, mandlove-platky, voda, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C a nachystejte si středně velký pekáč (cca 30 cm × 20 cm).

Jelení kýtu namelte najemno v mlýnku na maso a přemístěte do větší mísy. Poté k masu přidejte balzamikový ocet, tymián, rozmarýn, vejce, dijonskou hořčici, mandlové plátky, sůl a pepř a vše důkladně propracujte rukama.

Následně si v pánvi roze-hřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a vše opékejte 2 minuty na mírném plameni. Po opečení přidejte cibuli i česnek do směsi v míse a vše opět důkladně propracujte rukama.

Nyní směs z mísy vyklopte na pracovní desku a vytvarujte z ní šišku o šířce 15–20 cm, kterou přemístěte do nachystaného pekáče a podlijte 100 ml vody. Následně pekáč zakryjte pokličkou (nebo alobalem), vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 170–180 °C.

Zatímco se peče sekaná, dejte vařit brambory: do hrnce si na-pusťte dostatek vody, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, přemístěte je do hrnce a přiveďte k varu. Poté vodu v hrnci osolte, ztlumte plamen na střední stupeň a brambory vařte 20–25 minut do změknutí.

Jakmile uplyne 35–40 minut od začátku pečení sekané, vyndejte pekáč z trouby, odstraňte pokličku (nebo alobal), vraťte pekáč zpět do trouby a pečte dalších 15–20 minut při stejné teplotě.

Mezitím si pomocí šťouchadla rozšťouchejte uvařené brambory a smíchejte je s nakrájenou jarní cibulkou.

Upečenou sekanou nakrájejte na plátky a rozdělte na 4 servírovací talíře.

Poté na každý talíř přidejte šťouchané brambory a na každou porci brambor rozdělte rozpuštěné máslo. Nakonec hotový pokrm ozdobte petrželovou natí a podávejte.