Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jelení hřbet s batátovým salátem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jelení hřbet s batátovým salátem

50 min 30 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

505 kcal 36g Bílkoviny 21g Tuky 42g Cukry

Suroviny

jeleni-hrbet, tymian, olivovy-olej, maslo, jalovec, cesnek, sul, pepr

Instrukce

Nejdříve si připravte dresink: všechny potřebné ingredience smíchejte v misce a výslednou směs dejte prozatím do lednice.

Nyní si dejte péct batáty a vařit quinou.

Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si menší plech, který vyložte pečicím papírem. Batáty oloupejte, nakrájejte na cca 3 cm velké klínky, přemístěte na vyložený plech a pokapejte 1 lžící olivového oleje. Poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut při 190–200 °C.

Mezitím si propláchněte quinou pod studenou vodou, nasypte ji do hrnce, zalijte 450 ml vody, přiveďte k varu a nechte vařit 15–20 minut na středním plameni.

Během pečení batát a vaření quinoy si upečte jelení hřbet. Nejprve maso posypte tymiánem, solí a pepřem a poté si připravte pánev vhodnou do trouby (případně obyčejnou pánev a k ní menší zapékací mísu).

V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte okořeněné maso a opékejte ho na vysokém plameni 1–1,5 minuty z každé strany. Poté ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve máslo, jalovec a rozdrcený česnek a zahřívejte ještě pár sekund, dokud se nerozpustí máslo.

Následně přelijte maso veškerým vzniklým výpekem a celou pánev vložte do trouby k batátám (pokud používáte obyčejnou pánev, přemístěte její obsah do zapékací mísy a pečte v míse).

Maso pečte 4–5 minut při 190–200 °C. Poté ho na cca 2 minuty zabalte do alobalu a následně ho nakrájejte na tenké plátky.

Až se dovaří quinoa a dopečou se batáty, připravte si čistou pánev, rozehřejte v ní 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 1 minutu na středním plameni.

Poté do pánve přidejte uvařenou quinou, sušené brusinky, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň a směs zahřívejte cca 1 minutu. Poté obsah pánve přemístěte do mísy, přidejte k němu upečené batáty a vychlazený dresink a promíchejte.

Výsledný salát rozdělte do 4 talířů, ke každé porci přidejte plátky upečeného masa