Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jehněčí rogan josh

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jehněčí rogan josh

69 min 54 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

509 kcal 29g Bílkoviny 18g Tuky 57g Cukry

Suroviny

cibule, cesnek, jehneci-maso, maslo, olivovy-olej, kari, kmin, zazvor, kardamom, muskatovy-orisek, rajcata, kureci-vyvar, voda, basmati-ryze, horcice, sul, pepr

Instrukce

Cibuli nakrájejte najemno, česnek nastrouhejte na jemném struhadle a jehněčí maso očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostky o velikosti cca 2 cm.

Nyní si vezměte větší hrnec (nejlépe s nepřilnavým povrchem), na vysokém plameni v něm rozehřejte 25 g másla a 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, ztlumte plamen na střední stupeň a za občasného promíchání cibuli opékejte 3–4 minuty, dokud nezezlátne. Následně do hrnce přidejte nakrájené maso a vše za občasného promíchání opékejte další 3 minuty; mezitím si stranou v menší misce smíchejte kari koření, mletý kmín, mletý zázvor, kardamom a muškátový oříšek.

Po uvedené době pak do hrnce přidejte rajčatový protlak, nastrouhaný česnek a připravenou směs koření z misky a vše opékejte další 1–2 minuty.

Nakonec do hrnce přidejte rajčata z plechovky, kuřecí vývar, 200 ml vody, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a za občasného promíchání nechte celou směs vařit 40–45 minut.

Mezitím si uvařte rýži: nasypte ji do čistého hrnce, zalijte 2,8 l vody, osolte, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou 17–20 minut na středním plameni.

Hotový rogan josh* rozdělte z hrnce do 6 talířů a přidejte k němu uvařenou rýži. Na závěr každou porci posypte výhonky hořčice a podávejte.

Poznámky

*Rogan josh je druh indického kari, jehož základem bývá jehněčí nebo skopové maso, česnek a aromatická směs koření. Některé verze tohoto pokrmu mohou rovněž obsahovat jogurt či restovanou cibuli.