Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jehněčí burgery

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jehněčí burgery

27 min 7 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

504 kcal 36g Bílkoviny 15g Tuky 53g Cukry

Suroviny

cervena-cibule, kopr, mata, tymian, celozrnna-zitna-bulka, jehneci-maso, maslo, voda, vinny-ocet, trtinovy-cukr, polnicek, sul, pepr

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 200 °C.

Cibuli nakrájejte na měsíčky o šířce cca 0,5 cm, kopr, mátu a tymián nasekejte najemno a všechny žitné bulkypodélně rozpulte nožem. Poté si ve větší míse důkladně (nejlépe rukama) smíchejte mleté maso, nasekaný kopr, nasekanou mátu, sůl a pepř, z výsledné směsi vytvořte 4 větší placky silné cca 2,5–3 cm a doprostřed každé z nich udělejte palcem důlek hluboký cca 1 cm, aby se maso později rovnoměrně propeklo.

Nyní si na vysokém plameni nasucho rozehřejte větší nepřilnavou pánev vhodnou do trouby, dejte do ní všechny 4 masové placky a opékejte je 1–1,5 minuty z každé strany.

Poté přemístěte celou pánev i s plackami do předehřáté trouby, na volný rošt v troubě naskládejte všechny rozpůlené bulky, troubu zavřete a pečte 6–7 minut při 195–200 °C.

Zatímco se pečou masové placky a bulky, připravte si sladkokyselou cibuli.

V čisté pánvi rozehřejte 25 g másla, přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný tymián a opékejte 1–1,5 minuty na vysokém plameni.

Následně ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve 150 ml vody, vinný ocet a třtinový cukr, vše zahřívejte ještě 3–4 minuty a poté vypněte ohřev.

Upečené masové placky a bulky vyndejte z trouby, následně si omyjte a osušte polníček a začněte skládat burgery: na každou spodní polovinu bulky vždy dejte nejprve trochu polníčku, následně 1 masovou placku a nakonec trochu sladkokyselé cibule, kterou pak přiklopte horní polovinou bulky.

Hotové burgery přendejte na servírovací talíře a podávejte.