Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jarní kuřátka s bylinkami a šťouchanými brambory

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jarní kuřátka s bylinkami a šťouchanými brambory

70 min 53 min Střední 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

597 kcal 51g Bílkoviny 32g Tuky 26g Cukry

Suroviny

jarni-kuratka, kureci-vyvar, brambor, voda, rozmaryn, tymian, salvej, petrzelova_nat, libecek, cesnek, olivovy-olej, maslo, jarni_cibulka, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C a připravte si větší pekáč (30 cm × 40 cm) s pokličkou. Kuřátka omyjte,

osušte a vložte do pekáče.

Kuřátka důkladně osolte, podlijte 300 ml kuřecího vývaru, přiklopte pokličkou a dejte péct do předehřáté trouby na 180–185 °C po dobu 30 -35 minut.

Mezitím v hrnci přiveďte k varu 1500 ml vody. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky, vložte do připraveného hrnce a vařte na středním plameni pod pokličkou 17–20 minut.

Do vyšší nádoby vložte najemno nasekané bylinky, oloupaný česnek, olivový olej, 50 ml vody a sůl a pomocí tyčového mixéru vše důkladně rozmixujte dohladka. Rozmixovanou bylinnou směs dejte vychladit do lednice.

Uvařené brambory sceďte.

Na větší pánvi rozehřejte máslo na středním plameni. K rozpálenému máslu přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku a opékejte na středním plameni 3–4 minuty.

Poté přidejte scezené brambory a vše opékejte ještě dalších 4–5 minut.

Opečené brambory rozmačkejte šťouchadlem, osolte a pánev přiklopte pokličkou, aby brambory zůstaly teplé.

Jakmile se kuřátka upečou, vyjměte pekáč z trouby a zvyšte v troubě teplotu na 220–225 °C. Z pekáče sundejte pokličku a na kuřátka naneste vychlazenou bylinnou směs.

Pekáč s kuřátky vložte znovu do trouby předehřáté na 220–225 °C a pečte dozlatova po dobu 15–18 minut.

Hotová kuřátka rozdělte na 6 talířů a podávejte se šťouchanými bramborami.

Poznámky

TIP: Před podáváním můžete kuřátka posypat klíčky hořčice nebo ředkvičky