Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jahodový koláč

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Jahodový koláč

287 min 80 min Střední 12 porce

Chystáte se na přípravu koláče pro celou rodinu, ale ještě přesně nevíte, jaký by to měl dnes být? Ani tentokrát vás nezklameme, máme pro vás tip na naprosto luxusní jahodový koláč. Vyžaduje sice trošku delší přípravu, ale to nemění nic na tom, že stojí za vyzkoušení.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

318 kcal 5g Bílkoviny 24g Tuky 19g Cukry

Suroviny

mascarpone, smetana, xylitol, vejce, vanilkovy-extrakt, jahody

Instrukce

V míse smíchejte hladkou mouku s třtinovým moučkovým cukrem a kypřícím práškem. Do sypké směsi vpracujte rukama nebo robotem máslo nakrájené na menší kousky. Poté do mísy přidejte žloutek s 1–2 lžícemi vody a ze směsi vypracujte těsto. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici.

Mezitím si připravte náplň – v míse vyšlehejte pěnu z mascarpone, smetany ke šlehání a xylitolu. Dbejte na to, aby výsledná konzistence nebyla tuhá. Suroviny šlehejte jen tak, aby se ingredience propojily a směs se lehce nadlehčila. Následně do pěny krátce zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.

Troubu předehřejte na 200 °C. Odleželé těsto vyndejte z lednice a nechte 5 minut povolit při pokojové teplotě. Pracovní plochu si posypte trochou mouky a z těsta vyválejte plát silný zhruba 3 mm. Koláčovou formu (⌀ 21 cm) vyložte pečicím papírem a poté vyváleným plátem těsta. Těsto ve formě upravte tak, aby okraje dosahovaly do výšky zhruba 4 cm.

Těsto zakryjte alobalem, vysypte luštěninami a pečte tzv. naslepo 10 minut při 200 °C. Poté alobal odstraňte a korpus pečte dalších 8–10 minut dozlatova.

Troubu ztlumte na 160 °C, korpus vyndejte z trouby a nalijte do něj připravenou náplň. Korpus s náplní vraťte zpět do trouby a pečte 1 hodinu.

Upečený koláč nechte zcela vychladnout v troubě – s koláčem nejlépe moc nehýbejte. Nakonec vychladlý koláč ozdobte jahodami a můžete servírovat.

Poznámky

Kromě jahod můžete koláč ozdobit také oříšky.