Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jahodové galettes

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jahodové galettes

45 min 25 min Snadné 3 kusy

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

561 kcal 9g Bílkoviny 31g Tuky 72g Cukry

Suroviny

spaldova-mouka, maslo, voda, jahody, kukuricny-skrob, citronova-stava, sul

Instrukce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Máslo nakrájejte na kostky, dejte do mísy a přidejte k němu špaldovou mouku, studenou vodu a špetku soli. Rukama směs propracovávejte tak dlouho, dokud se nerozpustí všechno máslo, a vypracujte kompaktní těsto, ze kterého půjde udělat kulička. Pokud budete mít těsto moc řídké, zaprašte ho ještě trochou mouky – pokud se vám bude naopak drolit, přilijte k němu trochu vody.

Kuličku, kterou z těsta vytvoříte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 10 minut do lednice.

Mezitím si připravte náplň. Jahody nakrájejte na plátky a v misce je smíchejte s kukuřičným škrobem a citronovou šťávou.

Těsto vyndejte z lednice, propracujte ho rukama, rozdělte na 3 stejné části a z každé vyválejte menší kruh o tloušťce zhruba 3–4 mm. Kruhy

nemusí být nijak zvlášť pravidelné a vůbec nevadí, když se po okrajích budou trhat.

Doprostřed každého kruhu naskládejte jahodové náplně a přitom nechte zhruba 1,5–2 cm od okrajů volné místo. Zbylé těsto po okrajích přehněte směrem ke středu.

Všechny 3 galettes následně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 25 minut při 170–180 °C.

Poznámky

TIP testérů: Testérka Simona do těsta přidala ještě 30 g kokosového

cukru. Jahody do náplně zkombinovala s malinami a výsledné galettes

posypala čerstvou mátou ze zahrádky.