Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jahodová babka

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jahodová babka

250 min 40 min Náročné 12 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

338 kcal 10g Bílkoviny 13g Tuky 43g Cukry

Suroviny

mleko, susene-drozdi, trtinovy-cukr, maslo, spaldova-mouka, vejce, vanilkovy-extrakt, sul

Instrukce

Nejprve si zadělejte těsto: Polotučné mléko nalijte do hrnku, nasypte do něj sušené droždí a přidejte cukr. Poté nechte hrníček odležet 10 minut na teplém místě, aby vzešel kvásek.

Mezitím si na kostičky nakrájejte máslo. Poté si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte obě špaldové mouky. Až v hrníčku vzejde kvásek, přilijte ho k mouce v nádobě, přidejte vejce, žloutky, vanilkový extrakt a sůl.

Zapněte robot a směs smíchejte. Jakmile se směs spojí, přidávejte změklé kostičky másla, aby se máslo propojilo s těstem, a míchejte dalších 10–15 minut, dokud se těsto nezačne lepit na hák.

Poté nádobu zakryjte potravinářskou fólií a těsně ji obtáhněte po vnitřních stěnách nádoby i po povrchu těsta. Takto připravené těsto dejte na teplé místo a nechte jej kynout 1,5–2hodiny (nebo dokud nezdvojnásobí objem).

Mezitím si připravte jahodovou náplň: Jahody si nakrájejte na malé kostičky a v míse je smíchejte s marmeládou.

Až těsto vykyne, pomoučete si vál (nebo kuchyňskou linku) špaldovou moukou, na pomoučenou plochu vyklopte těsto a válečkem z něj vyválejte obdélníkový plát silný cca 3 mm. Poté si vezměte mísu s jahodovou náplní a pomocí silikonové stěrky ji rovnoměrně rozprostřete po celé ploše rozváleného těsta.

Následně plát od delší strany směrem k protější straně srolujte do rolády, vezměte si ostrý nůž a vzniklou roládu podélně rozřízněte napůl. Nyní obě poloviny těsta zapleťte do jednoduchého copu – vzájemně je omotejte kolem sebe, přičemž řezná strana těsta musí po celou dobu pletení směřovat nahoru, aby na vrchní straně copu vynikly pruhy.

Až cop dopletete, připravte si silikonovou formu na chléb (30 cm × 10 cm), cop do ní vložte a celou formu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií. Přikrytou formu dejte na teplé místo a zde nechte těsto ještě zhruba 30 minut kynout. Chvíli před koncem kynutí si předehřejte troubu na 180 °C.

Po uplynutí uvedené doby vložte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte dozlatova 35–40 minut při 170–180 °C. Upečenou babku nechte nejprve vychladnout na mřížce (potrvá to cca 20 minut), poté ji nakrájejte na 12 plátků a podávejte.

Poznámky

Do jahodové náplně můžete přidat mletou skořici, která vám provoní celý byt.