Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jablečné suflé

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Jablečné suflé

79 min 44 min Střední 1 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

460 kcal 21g Bílkoviny 18g Tuky 53g Cukry

Suroviny

jablko, maslo, trtinovy-cukr, citronova-stava, vejce, spaldova-mouka, mleko, kyprici-prasek, sul

Instrukce

Oloupané jablko nakrájejte na cca 1,5 cm velké kostky.

Následně si rozehřejte pánev, přidejte do ní nakrájené jablko a 1 lžičku másla a opékejte 3–4 minuty na středním plameni, dokud jablko nezměkne.

Poté vypněte ohřev, přimíchejte do pánve třtinový cukr a citronovou šťávu, výslednou směs přemístěte do větší misky a nechte vychladnout alespoň na pokojovou teplotu (potrvá to cca 15–20 minut).

Mezitím si dejte předehřívat troubu na 180 °C.

Až jablečná směs dostatečně vychladne, připravte si vyšší nádo bu na šlehání (případně dobře omytou větší misku), vezměte si vejce a oddělte žloutky od bílků – žloutky dávejte do jablečné směsi a bílky do vyšší nádoby (nebo omyté misky).

Poté do misky s jablečnou směsí přidejte špaldovou mouku, mléko a kypřicí prášek a pomocí metličky či vařečky vypracujte ze směsi

kompaktní hmotu.

Nyní do nádoby k bílkům přidejte špetku soli a ručním šlehačem z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně po 2 dávkách opatrně zapracujte do jablečného těsta (směs přitom míchejte jen lehce a pouze po nezbytně dlouhou dobu, aby se sníh stačil propojit s těstem – nemíchejte směs zbytečně dlouho).

Výslednou směs přemístěte do formy na suflé (nebo do tepluvzdorného hrnku); zvolenou nádobu přitom naplňte zhruba 1 cm pod okraj. Poté nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 180–185 °C.

Poznámky

TIP: Pokud chcete, aby vám při šlehání bílků vzniklo více sněhu, přidejte do nádoby studenou vodu v poměru 1 lžíce vody : 1 díl bílku – bílek vodu dobře přijímá a během šlehání nebude voda ničemu překážet.