Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Jablečné lívance

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Jablečné lívance

37 min 22 min Snadné 3 porce

Máte v kuchyni už trošku zralejší banán a našlo by se tam i nějaké to jablíčko? Pak si z těchto oblíbených a zdravých kousků ovoce pojďte s námi vykouzlit báječnou snídani nebo odpolední svačinku. Jablečné lívance s vůní skořice a medu vás nezklamou.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

465 kcal 13g Bílkoviny 69g Tuky 13g Cukry

Suroviny

banan, spaldova-mouka, kyprici-prasek, vejce, bily-jogurt, slunecnicovy-olej, skorice, jablko, med

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 180–185 °C a připravte si plech (30 cm × 40 cm), který vyložte pečicím papírem.

Banány oloupejte, vložte do větší mísy a rozmačkejte vidličkou. K rozmačkaným banánům přidejte špaldovou mouku, kypřicí prášek, vejce, jogurt, slunečnicový olej a 1 lžičku skořice a vše promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.

Vezměte si lžíci a z připraveného těsta tvořte na pečicím papíru v plechu menší kolečka o průměru 6–7 cm. Až takto přemístíte všechno těsto na papír v plechu, vložte plech do předehřáté trouby a pečte 20–22 minut při 180–185 °C.

Během pečení lívanců si připravte karamelizovaná jablka. Nejprve si jablka i se slupkou nakrájejte na tenké plátky. Poté si na středním plameni nasucho rozpalte nepřilnavou pánev, dejte do ní nakrájená jablka a opékejte je 4–5 minut na středním plameni. Následně do pánve přidejte 1 lžíci medu a 1 lžičku skořice, vše promíchejte a obsah pánve opékejte další 2–3 minuty na středním plameni. Jakmile med na jablkách zkaramelizuje, vypněte ohřev.

Až se dopečou lívance, vyndejte je z trouby a rozdělte na 3 talíře. Následně ke každé porci přidejte karamelizovaná jablka a podávejte.

Poznámky

Při podávání můžete lívance ozdobit bílým jogurtem s 0 % tuku a lístky čerstvé máty.