Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Italský mrkvový koláč

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Italský mrkvový koláč

150 min 60 min Střední 10 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

348 kcal 12g Bílkoviny 22g Tuky 27g Cukry

Suroviny

mrkev, vejce, trtinovy-cukr, mandle, spaldova-mouka, kyprici-prasek-do-peciva, sul

Instrukce

Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Poté si připravte mísu a vyšší mixovací nádobu, nachystejte si vejce a oddělte žloutky od bílků: Žloutky dávejte do mísy a bílky do vyšší nádoby.

Následně si vyložte pečicím papírem kulatou koláčovou formu (⌀ 22 cm), dejte předehřívat troubu na 170 °C a připravte těsto: Ke žloutkům v míse přidejte 90 g třtinového cukru a tuto směs šlehejte ručním šlehačem, dokud nevznikne pěna a směs nezdvojnásobí svůj objem.

Do vyšlehané směsi přidejte nastrouhanou mrkev a mleté mandle, prosejte do ní špaldovou mouku, kypřicí prášek a špetku soli a celý obsah mísy důkladně promíchejte, aby vzniklo hutnější těsto.

Následně si připravte tyčový mixér se šlehacím nástavcem, bílky ve vyšší nádobě vyšlehejte do téměř tuhého sněhu (zabere to zhruba 2 minuty), poté k nim přisypte 30 g třtinového cukru a šlehejte dále, dokud nevznikne pevný, tuhý sníh.

Z vyšlehaného sněhu odeberte cca ¼ a toto množství opatrně přimíchejte do mrkvového těsta v míse, aby se nadlehčilo. Následně do mísy opatrně zapracujte i zbytek bílkového sněhu.

Hotové těsto nalijte do vyložené formy a pečte 55–60 minut při 165–170 °C. Po upečení koláč vyndejte z trouby a nechte ho cca 1 hodinu chladnout ve formě.

Mezitím si připravte krém: V hlubší míse si společně vyšlehejte smetanový sýr, med a tvaroh.

Až koláč vychladne, potřete ho připraveným krémem. Následně koláč nakrájejte na 10 porcí a podávejte.

Poznámky

Před podáváním koláč ozdobte lístky čerstvé máty a najemno nastrouhanou citronovou kůrou.