Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Italské dýňové rizoto

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Italské dýňové rizoto

45 min 31 min Střední 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

449 kcal 14g Bílkoviny 20g Tuky 52g Cukry

Suroviny

cibule, cesnek, parmazan, repkovy-olej, ryze, zeleninovy-vyvar, dynove-pyre, maslo, citronova-stava, sul

Instrukce

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Parmazán nastrouhejte na jemném struhadle.

Nyní si vezměte větší pánev a na středním plameni v ní rozehřejte 2 lžíce oleje. Poté do pánve přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2⁠–⁠3 minuty na středním plameni.

Následně přidejte nakrájený česnek a opékejte dalších 30⁠–⁠60 sekund. Poté obsah pánve zasypte rýží a vše opékejte další 2⁠–⁠3 minuty, dokud rýže nezbělá.

Následně v celkem 5 dávkách zpracujte zeleninový vývar: Do pánve vždy nalijte 200 ml vývaru, vařte 4⁠–⁠5 minut na středním plameni, dokud se skoro všechen vývar nevyvaří, a teprve pak přilijte další dávku.

Poslední, pátou dávku vývaru smíchejte s dýňovým pyré, nalijte do pánve a zahřívejte tentokrát již jen 3⁠–⁠4 minuty, dokud se závěrečná dávka vývaru nevstřebá a celá směs nezhoustne.

Poté pánev odstavte z ohřevu, přidejte do ní máslo a nastrouhaný parmazán a míchejte, dokud se obojí nerozpustí a nepropojí s ostatními složkami rizota.

Následně rizoto dochuťte citronovou šťávou a solí, znovu promíchejte, hotové rizoto rozdělte na 4 porce a podávejte.

* Na dýňové pyré si připravte 300 g dužiny dýně libovolného druhu. Dužinu nakrájejte na menší kostky, dejte je do menšího hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené, a obsah hrnce přiveďte na silném plameni k varu. Poté ztlumte plamen na střední stupeň a vařte 18⁠–⁠20 minut, dokud dýně nezměkne. Následně dýni sceďte a tyčovým mixérem ji rozmixujte na hladké pyré.

Poznámky

Rizoto podávejte s najemno nasekanými bylinkami (například s čerstvou pažitkou, bazalkou nebo oreganem), dýňovými semínky a najemno nastrouhaným parmazánem navíc.