Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Islandská zapečená ryba (plokkfiskur)

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Islandská zapečená ryba (plokkfiskur)

60 min 40 min Snadné 2 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

689 kcal 46g Bílkoviny 30g Tuky 58g Cukry

Suroviny

brambor, cibule, treska, repkovy-olej, maslo, smetana, tymian, kopr, kmin, tvrdy-syr, sul, pepr

Instrukce

Připravte si hrnec a napusťte do něj dostatečné množství vody na vaření brambor. Následně oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kostky, vložte do připraveného hrnce a přiveďte k varu.

Mezitím si oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky. Až voda v hrnci začne vřít, osolte ji, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a brambory vařte 9⁠–⁠10 minut.

Po této době do hrnce přidejte filety z tresky a vše vařte dalších 5 minut pod pokličkou na středním plameni.

Během vaření brambor a tresky si připravte větší pánev a na středním plameni v ní rozpalte 1 lžíci oleje. Poté do pánve přidejte máslo a nakrájenou cibuli a vše opékejte 4⁠–⁠5 minut na středním plameni.

Následně do pánve přidejte smetanu na vaření, sušený tymián, sušený kopr, mletý kmín, sůl a pepř, promíchejte a celou směs vařte 3⁠–⁠4 minuty na středním plameni. Poté pánev odstavte.

Nyní dejte předehřívat troubu na 200 °C a připravte si zapékací nádobu (23 cm × 27 cm). Jakmile se dovaří brambory s treskou, sceďte je, přidejte je do provařené směsi v pánvi a obsah pánve rozmačkejte vidličkou.

Vzniklou směs přendejte do připravené zapékací nádoby. Následně si na jemném struhadle nastrouhejte eidam a směs v zapékací nádobě jím posypte. Poté nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 20⁠–⁠25 minut dozlatova při 200⁠–⁠210 °C. Zapečenou směs vyndejte z trouby, rozdělte na 2 porce a podávejte.

* Tresku můžete použít mraženou, v tom případě jí však budete potřebovat 500–600 g. Při rozmrazování totiž treska přijde o cca ¼ své hmotnosti a 400 g mražených filetů by tak pro recept nestačilo.