Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Indonéská rýže Nasi goreng

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Indonéská rýže Nasi goreng

65 min 15 min Střední 2 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

585 kcal 32g Bílkoviny 29g Tuky 48g Cukry

Suroviny

kureci-maso, med, sojova-omacka, cibule, jarni_cibulka, cesnek, rajcata, okurka, repkovy-olej, chilli, basmati-ryze, citronova-stava, vejce, sul

Instrukce

Kuřecí prsa nakrájejte na kousky cca 2 cm dlouhé a 1 cm silné. Nakrájené maso dejte do uzavíratelné nádoby, v menší misce smíchejte med a sójovou omáčku a vzniklou směs nalijte k masu. Obsah nádoby promíchejte, nádobu uzavřete a dejte alespoň na 30 minut odležet do lednice.

Mezitím oloupejte cibuli a spolu s jarní cibulkou ji nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rajče nakrájejte na měsíčky a okurku na tenká půlkolečka.

Po uvedené době vyndejte nádobu s masem z lednice, maso vyndejte z marinády a marinádu uchovejte. Poté si ve větší pánvi na středním plameni rozehřejte 1 lžíci oleje, vložte do pánve kuřecí maso a opékejte ho 4⁠–⁠5 minut na středním plameni.

Následně ho z pánve vyndejte a odložte stranou, v pánvi rozehřejte další lžíci oleje, přidejte nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a ½ lžičky chilli vloček a opékejte 2⁠–⁠3 minuty na středním plameni.

Poté do pánve přidejte uvařenou rýži a ¾ celkového množství nakrájené jarní cibulky, zvyšte plamen na silný a celou směs za stálého míchání opékejte 3⁠–⁠4 minuty, dokud rýže nebude křupavá.

Následně vypněte ohřev, vraťte do pánve opečená kuřecí prsa, přidejte marinádu, citronovou šťávu a sůl, vše promíchejte a výslednou směs rozdělte do 2 misek.

Poté si v menší pánvi na středním plameni rozehřejte 1 lžíci oleje, vyklepněte do pánve obě vejce, posypte je ¼ lžičky chilli vloček a solí a opékejte na středním plameni 2⁠–⁠3 minuty, dokud bílek neztuhne (žloutek by však měl zůstat tekutý). Hotová volská oka položte navrch rýžové směsi v miskách.

Na závěr jednotlivé porce ozdobte nakrájenými rajčaty, nakrájenou okurkou a zbylou jarní cibulkou a podávejte.

* Rýži uvařte nejlépe 24 hodin předem podle následujícího návodu: Připravte si 90 g rýže basmati, propláchněte ji pod studenou vodou, dejte do hrnce, zalijte 180 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut pod pokličkou na mírném až středním plameni. Následně hrnec odstavte z ohřevu a rýži nechte 5⁠⁠–⁠⁠10 minut odležet pod pokličkou. Poté vyložte pečicím papírem plech, uvařenou rýži na něj rozložte a nechte ji chladnout 30⁠⁠–⁠⁠60 minut.

Poznámky

Nakrájenou okurku s rajčetem můžete podávat samostatně v misce a místo nich můžete pokrm ozdobit nakrájenou červenou paprikou a bílým sezamem.